Több tucatnyi jelenlegi és volt orosz diplomata hazudott a jövedelmével kapcsolatban és miközben luxusutazásokra, csúcselektronikára vagy drága ruházatra költött, az amerikai kormányhoz folyamodott, hogy az a szegényeknek szánt segélykeretéből fedezze az egészségügyi ellátásukat – jelentették be csütörtökön amerikai szövetségi nyomozók.

Egy manhattani szövetségi bíróságon csütörtökön összesen 49 ember – 25 orosz külügyi alkalmazott és 24 házastárs – ellen nyújtottak be keresetet. Közülük 11-en még az Egyesült Államokban tartózkodnak. Az iratok szerint a legszegényebbek betegellátását biztosító Medicaid rendszernek 2004 óta mintegy másfél millió dollár(körülbelül 33 millió forint) kárt okoztak.

“A diplomáciának a karok (baráti) széttárásáról kell szólnia, nem pedig a fogadó ország kizsebeléséről” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Preet Bharara szövetségi ügyész, aki a történteket szégyenletes és rendszerszerű korrupciónak nevezte.

“A diplomata státus senkit sem jogosít fel arra, hogy egészségbiztosítási csalást kövessen el” – hangoztatta George Venizelos, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) New York-i hivatalának vezetője.

Az ügyben a jelek szerint Oroszország főkonzulátusának és ENSZ-missziójának munkatársai érintettek. 2004 és 2013 között a New York-i orosz diplomatacsaládokban lezajlott 63 szülés közül 58-at az alapvetően szövetségi finanszírozású Medicaid támogatott. A másfél évig tartó nyomozás megállapította, hogy az érintettek nagyon eltérő jövedelmet vallottak be, amikor betegellátási támogatást, illetve amikor hitelkártyát igényeltek.

Az orosz külképviseletek alkalmazottjai 2011 júniusáig készpénzben kapták a fizetésüket.

A diplomatáknak a periratok szerint több tucatnyi – egyelőre meg nem nevezett – cinkosuk volt. Az ügyben a diplomáciai mentesség intézménye miatt letartóztatások nem, legfeljebb kiutasítások várhatók.