Lesújtó véleményt fogalmazott meg a Bosznia-Hercegovinában államalkotó bosnyákok, szerbek és horvátok együttéléséről Doris Pack, az Európai Parlament Boszniáért felelős jelentéstevője.

A politikus állásfoglalását – amelyet az EP Külügyi Bizottságának ülésén fogalmazott meg – a Dnevni Avaz című szarajevói lap ismertette internetes oldalán csütörtökön. Ezek szerint a három nemzet semmiben nem tud egyetérteni, ezért az ország nagyon rossz helyzetben van, “teljes rendetlenség és káosz” uralkodik. A jelentéstevő azt is felvetette, hogy újra a májusi jelentését ismertetné, azóta ugyanis semmi nem változott.

Doris Pack kiemelte, hogy a nemzetközi közösség kényszerítette rá Bosznia-Hercegovinára a ma is hatályos alkotmányt a délszláv háborúkat lezáró daytoni békeszerződés megkötésének idején, ez az alkotmány azonban nem működőképes, és meg kell változtatni. Hozzátette: az Európai Unió alkotmánymódosítást szeretne, az ország politikusai azonban, úgy tűnik, nem tudják az ehhez szükséges lépéseket megtenni.

“Nem tartják tiszteletben a bírósági döntéseket, a korrupció az élet minden területére beszivárgott, azt sem lehet tudni, hogy Bosznia-Hercegovinában hány miniszter van, azt viszont igen, hogy egymást gáncsolják el” – nyomatékosította a kaotikus állapotokra vonatkozó nézetét Pack.

Szerinte a vezető politikusok nem is akarják megvalósítani a szükséges reformokat. Ezért támogatólag szólt az Európai Bizottság azon tervéről, amely szerint meg kellene vonni az országtól az uniós előcsatlakozási alapból származó támogatást.

A jelentéstevő figyelmeztetett arra is, hogy még mindig nem született megállapodás az úgynevezett Sejdic-Finci-ügyben annak ellenére, hogy a vezető politikusok az EU közvetítésével hónapok óta kompromisszumos megoldáson dolgoznak.

Dervo Sejdic és Jakob Finci boszniai roma, illetve boszniai zsidó férfi 2006-ban az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult azzal a panasszal, hogy országuk alkotmánya másodrendű állampolgárnak minősíti őket. Az alkotmány ugyanis megkülönbözteti a három “államalkotó” népcsoportot, a bosnyákokat, a horvátokat és a szerbeket, valamint az “egyéb” népcsoportokat. Azok, akik nem az államalkotó népcsoport tagjai, nem kerülhetnek be a törvényhozásba. A strasbourgi bíróság 2009 decemberében kihirdetett ítéletében Sejdicnek és Fincinek adott igazat, az EU pedig azt várja Bosznia-Hercegovinától, hogy törölje el a diszkriminációt.