Márciustól köthetnek házasságot azonos nemű párok Nagy-Britanniában

2013.12.11. Jogi Fórum / MTI

Március végétől köthetnek házasságot azonos nemű párok Nagy-Britanniában - jelentette be kedden Maria Miller esélyegyenlőségi államtitkár.

A politikus közleménye szerint a házasság a társadalom egyik legfontosabb intézménye, és "2014. március 29-étől mindenki számára nyitva áll", függetlenül attól, hogy a házasulandók azonos vagy ellenkező neműek.

Az államtitkár szerint "a házasság evolúciójának újabb lépéséről" van szó.

Az azonos neműek házassságát lehetővé tévő brit jogszabály július közepén lépett hatályba, miután a londoni parlament két háza által hosszas tárgyalássorozat után elfogadott törvényt az uralkodó kihirdette.
A törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy az azonos nemű párok akár polgári, akár vallási szertartással házasságra lépjenek egymással.

A új törvény ugyanakkor nem kötelezi az egyházakat az azonos neműek összeadására vallási ceremónia keretében.

A módosítást a brit Konzervatív Párt, a vele koalícióban kormányzó Liberális Demokraták és az ellenzéki Munkáspárt hivatalosan egyaránt támogatta, az alsóházi konzervatív frakción belül azonban sokan ellenezték, és a törvénymódosítási folyamatot nem támogatták a brit egyházak sem.

A Nagy-Britanniában államegyháznak minősülő anglikán unió - amelynek első számú világi vezetője a mindenkori brit uralkodó, jelenleg II. Erzsébet királynő - már tavaly nyáron bejelentette, hogy nem tud pártolni olyan törvénymódosítást, amely a házasságnak mint "férfi és nő egybekelésének lényegi, a történelem során intézményesült jellegét változtatná meg".

Ugyancsak már tavaly elítélte a kormány kezdeményezését Vincent Nichols, Westminster érseke, az ötmillió hívőt számláló angol-walesi katolikus közösség legfőbb vallási méltósága. Nichols tavaly karácsonyi miséjén kijelentette, hogy az azonos neműek házasságának törvényesítése egyik politikai párt választási programjában sem szerepelt, ezért a módosítás "demokratikus szempontból törvényalkotási romhalmaz".

  • kapcsolódó anyagok
MELEGHÁZASSÁG
NAGY-BRITANNIA