Közel két éve nem működnek az elvárásoknak megfelelően Szlovákiában a bírák ellen indított fegyelmi eljárásokban dönteni hivatott szenátusok, aminek következtében minden korábbinál több ügy torlódott fel – jelentette szerdán a TASR közszolgálati hírügynökség.

A szlovák legfelsőbb bíróság (NSSR) közlése szerint jelenleg mintegy negyven, bírák ellen indított fegyelmi eljárás vár elbírálásra, ezek jelentős része az elmúlt csaknem két év során torlódott fel.

Ennek elsődleges oka az, hogy 2012 januárjában Lucia Zitnanská akkori szlovák igazságügyi miniszter megváltoztatta a fegyelmi szenátusok működésének rendjét, így azóta minden egyes fegyelmi eljárás elbírálására új szenátust kell létrehozni. A szlovák legfelsőbb bíróság információi szerint az elmúlt évben 14 ilyen szenátusnak kellett volna összeülnie, ám a gyakorlatban csak öt eljárásban született elsőfokú döntés.

A kialakult helyzetre való tekintettel, és a fegyelmi eljárások befejezésének meggyorsítása érdekében Tomás Borec igazságügyi miniszter már jelezte: belátható időn belül változtatnak a szenátusok működésének és összeállításának módján. Az elképzelés részleteiről egyelőre nem tájékoztatott a szaktárca, azt azonban tudni lehet, hogy Stefan Harabín, a legfelsőbb bíróság elnökének javaslata szerint a szenátusokat nyugalmazott bírákból állítanák össze.