Az Európai Bizottság antidömping eljárást indít Magyarország ellen a melegen hengerelt acél olcsó exportja miatt

  • tudta meg a Külügyminisztérium nem hivatalos úton. Szabó Sándor, a Külügyminisztérium integrációs államtitkárságának EU kereskedelempolitikai főosztályvezetője az MTI-nek elmondta: a szaktárca erről várhatóan csak januárban kap hivatalos értesítést. Koraeste a Dunaferr reagált a hírre.

    Az eljárás indítását a nyugat-európai acélipari szövetség (Eurofer) kezdeményezte november végén.
    A kereset szerint az Egyiptomból, Iránból, Líbiából, Szlovákiából, Törökországból és Magyarországról érkező melegen hengerelt acéltermékek a belföldi árnál akár 45 százalékkal is olcsóbbak, s ezzel jelentősen az európai szint alatt maradnak.
    A szövetség az olcsóbb acél beérkezéséből eredő károkat az idén mintegy 360 millió euróra teszi.
    Ha a bizottság helyt ad a keresetnek, az érintett országok importjára büntetővámot vethetnek ki.

    A DUNAFERR REAGÁLÁSA

    A Dunaferr Rt. együttműködik az Európai Bizottsággal az ellene indított antidömping eljárás vizsgálatában – mondta Horváth Tamás, a Dunaferr európai uniós és integrációs igazgatója pénteken az MTI-nek.
    Hozzátette: az eljárás a hivatalos értesítés kézhezvételével kezdődik el. Az értesítést a Dunaferr várhatóan január elején kapja meg.
    Az Európai Bizottság antidömping bizottságának igazgatósága jövőre egy kérdőívet küld el, majd ez alapján kezdi meg a vizsgálódást. Az európai uniós szervezet átvilágítja a magyar acélpiacot, de az EU tagállamaiba irányuló szállításokra koncentrál.
    A végső döntést a vizsgálat elindításától számított 12-15 hónapon belül hozza meg – tájékoztatott Horváth Tamás.
    Az Európai Bizottság eközben meg is szüntetheti az eljárást. A bizottság áregyezséget köthet a céggel, korlátozhatja EU-s kivitelét, de dömpingvámot is kiszabhat.
    A dömpingvámot kizártnak tartja az igazgató, mert szerinte ennek feltételei nem állnak fenn.
    Hozzátette: ilyen vámmal az a cég sújtható, amely dömpingárat alkalmazott és ezzel anyagi kárt okozott. Olcsó exportja nyomán csökkent valamelyik európai uniós központú cég piaci részesedése, vagy kénytelen volt csökkenteni alkalmazottainak számát.
    Korábban az igazgató elmondta: a Dunaferr évente 80 millió euró értékben szállít melegen hengerelt tekercseket az EU országaiba. Ez a társaság fő terméke. A cégcsoport bevételeinek 55 százaléka származik külföldről. Az export 75 százalékát EU-tagállamokba szállítja.