Nem vállalja az alkotmánybírói tisztséget Lucian Bolcas ügyvéd, a Nagy Románia Párt (PRM) volt alelnöke, akit a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt javasolt a taláros testület december 17-én megüresedő helyére.

Lucian Bolcas Victor Ponta miniszterelnökkel folytatott hétfői megbeszélése után jelentette be visszalépését, arra hivatkozva: nem akarja, hogy személye feszültség forrása legyen a kormányzó Szociálliberális Szövetségben, vagy árnyékot vessen az alkotmánybíróságra, miután “megalapozatlanul” antiszemitizmussal vádolták.

Traian Basescu elnök múlt héten közölte, hogy nem vesz részt Bolcas alkotmánybírói beiktatásán, mert nem tudja elfelejteni, “milyen megvetéssel viszonyul a jogállamisághoz”. Az elnök szerint Bolcast “bizonyított antiszemitizmusa” is alkalmatlanná teszi az alkotmánybírói tisztségre.

Alexandru Florian, a romániai Elie Wiesel Nemzeti Holokausztkutató Intézet igazgatója a napokban – az államfő nyilatkozatáról őt kérdező újságíróknak – kijelentette: Bolcas háborús bűnösöket dicsőített. Kifejtette: a PRM vezetőjeként Bolcas azonosult a párt minden szélsőséges megnyilvánulásával, egyebek mellett 2005-2006-ban ő is tiltakozott a háborús bűnökért elítélt és kivégzett Ion Antonescu marsall egy bukaresti templomkertben elhelyezett szobrának eltávolítása ellen.

Bár eredetileg Bolcas jelölését a kormányszövetség liberális társelnöke, Crin Antonescu is támogatta, utólag úgy nyilatkozott, ha az antiszemitizmus vádja megalapozottnak bizonyul, akkor a liberális párt nem szavazza meg alkotmánybírói kinevezését.

A 71 éves Bolcas a Corneliu Vadim Tudor által alapított, jelenleg Gheorghe Funar által vezetett Nagy Románia Párt (PRM) alelnöke és parlamenti képviselője volt. A PRM 2010-ben kizárta soraiból, ekkor “átiratkozott” a jelenleg kormányon lévő Szociáldemokrata Pártba. Egyike volt Adrian Nastase ügyvédeinek, akik a “Tamara néni” néven emlegetett korrupciós perben védték a volt miniszterelnököt.