A parlament 2014. január 1-jével az eddigi 98 százalékról 75 százalékra csökkentette a közszférában kifizetett – kétmillió, illetve három és fél millió forint feletti – végkielégítéseket terhelő különadót.

A Ház erről az agrár- és környezetügyi tárgyú törvénymódosítások között döntött, elfogadva Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter zárószavazás előtt benyújtott javaslatát.

Állami és önkormányzati vezetőknek, képviselőknek, köztulajdonú cégek vezető tisztségviselőinek és felügyelőbizottsági tagjainak a jogviszonyuk megszüntetése miatt kifizetett összeg kétmillió forint feletti része után, más állami foglalkoztatottaknak a végkielégítésük három és fél millió forinti része után kell megfizetniük a különadót.

A különadót 2010-ben vezették be, de a szabályozást alkotmánybírósági döntések miatt azóta kétszer is módosította a Ház.

A 98 százalékos különadó miatt korábban több érintett bírósághoz fordult, legutóbb novemberben mondta ki a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, hogy ellentétes a magántulajdon védelmének elvével.
A Miniszterelnökséget vezető Lázár János államtitkár – aki három éve még Fidesz-frakcióvezetőként kezdeményezte a pofátlannak minősített végkielégítések megadóztatását – hétfőn azt mondta: vállalható kompromisszum a különadó csökkentése.

Az agrár- környezetügyi tárgyú törvénycsomag emellett 33 ágazati törvényt módosított. A változtatások között szerepel az Agrárgazdasági Kutatóintézet kijelölése statisztikai szervként. A vadászati törvény úgy változott, hogy a vadászvizsgát megelőző tanfolyam szervezésére a vadászati hatóság ad engedélyt.