Illegális személyszállítás? - Betiltaná az autóstopot a román kormány - Közvitára bocsátották a sürgősségi rendelet tervezetét

2013.12.19. Jogi Fórum / MTI

Betiltaná be az autóstopot a román kormány: az erről szóló sürgősségi rendelet tervezetét a közlekedési tárca honlapján bocsátották közvitára - írta kedden a Ziare.com román hírportál.

A taxistörvényt módosító jogszabály ezertől ötezer lejig (66 ezertől 330 ezer forintig) terjedő bírságot helyez kilátásba azoknak a - személyszállítási engedéllyel nem rendelkező - járművezetőknek, akik autóstopost vesznek fel.

A tervezet indoklása szerint az utóbbi időben elszaporodott az "illegális" személyszállítás, amely hátrányosan érinti a taxicégeket és a személyszállító vállalkozásokat, és közvetett módon - az adóbevételek csökkenése miatt - az állami költségvetést is.

Más európai országoktól eltérően Romániában a felvett autóstopostól többnyire elvárják, hogy fizessen a fuvarért. A viteldíjról sokszor már az utazás elején megegyeznek a felek. Egyébként a fizetség az egészségügyben szokásos "hálapénzhez" hasonló módon cserél gazdát: az utazás végén az utas belátása szerinti "hozzájárulást" ajánl fel az üzemanyagköltséghez, amelyet a sofőr vagy elfogad, vagy nem.

  • kapcsolódó anyagok
KÖZLEKEDÉS
ROMÁNIA