Lemondott a román ombudsman

2013.12.19. Jogi Fórum / MTI

Lemondott Anastasiu Crisu román ombudsman - jelentette be csütörtökön Crin Antonescu szenátusi elnök.

A kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) szavazataival megválasztott Anastasiu Crisu kényes helyzetbe került a koalíciós pártok vitája alatt. Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök - liberális koalíciós partnerei tiltakozása ellenére - sürgősségi rendelettel lehetővé tette, hogy a parlamenti házbizottság nevezzen ki ideiglenes vezetőt a közszolgálati televízió élére.

Romániában az ombudsman az egyedüli személy, aki alkotmányossági óvással megakadályozhatja egy sürgősségi kormányrendelet azonnali hatályba lépését. A sürgősségi rendeleteket később a parlament is megvitatja - és azokat vagy megerősíti, vagy elveti - de addig is hatályosak.

A liberális párt elnöki tisztségét is betöltő Antonescu leszögezte, hogy Crisu nem kérte sürgősségi rendelet megtámadását. Szerinte az ombudsman személyes okok miatt távozik.

Crisu tevékenységét korábban bírálta az USL-lel szembenálló, jobboldali Traian Basescu, mondván, hogy nem emel alkotmányossági kifogást a kormány sürgősségi rendeletei ellen, pedig - az elnök szerint - sok esetben kötelessége lett volna megtenni.

Az ombudsman egy héttel lemondása előtt vizsgálatot indított az észak-romániai Pungesti községben történt tüntetések ügyében, amelyek során összetűztek a csendőrökkel a palagáz-kitermelés ellen tiltakozó környezetvédők.

2012 nyarán az USL azért váltotta le a korábbi jobbközép kormánytöbbség által megválasztott Gheorghe Iancu ombudsmant, hogy az ne támadja meg azt a sürgősségi rendeletet, amellyel az USL Traian Basescu államfő felfüggesztését készítette elő, és amellyel korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét.

  • kapcsolódó anyagok
OMBUDSMAN
ROMÁNIA