A dohányzás egészségre káros hatásaira felhívó fényképes vagy szöveges feliratok a cigisdobozok felületének kétharmadán, az ízesített és dizájnos cigaretták betiltása, az elektronikus dohánytermékek szigorúbb szabályozása. Egyebek mellett ezekkel az eszközökkel próbálják az EU jogalkotói visszaszorítani a fiatalok dohányzását.

Kompromisszumra jutott az Európai Parlament és a Tanács szerdán a dohánytermékekről szóló irányelv módosításáról, ami számos ponton szigorít a szabályokon elsősorban a fiatalok dohányzásának visszaszorítása érdekében.

Bár a felnőttek körében világszerte kevesebben gyújtanak rá, mint néhány évvel ezelőtt, a tizenévesek körében továbbra is hódít a dohányzás, aminek visszaszorítását célozza a dohánytermékekről szóló irányelv felülvizsgálata. A Tanács és az Európai Parlament megállapodása értelmében a cigaretták csomagolásának elején és hátulján is, a doboz felületének 65 százalékán a dohányzás egészségre gyakorolt ártalmairól szóló fényképes és szöveges figyelmeztetéseket kell majd elhelyezni.

Az új szabályok értelmében ugyanakkor a tagállamok bizonyos feltételek mellett akár az egyencsomagolást is kötelezővé tehetik, hasonlóan Ausztráliához vagy Uruguayhoz.

Az új szabályok a rúzsalakú, vagy egyéb, az átlagosnál kecsesebb és éppen ezért különösen a fiatal hölgyek számára vonzó cigarettákat is kivonják a forgalomból.

Betiltják a csokoládé, vagy vanília ízű és más ízesített dohánytermékeket is. Hasonló sors vár a mentolos ízű cigarettákra is, ezeket azonban csak egy 4 éves átmeneti időszakot követően vonják majd ki a forgalomból.

A két intézmény között az elektronikus cigaretták szabályozásáról alakult ki a legnagyobb vita. Mivel viszonylag új termékről van szó, ezért annak egészségre gyakorolt hatásairól sem állnak rendelkezésre teljesen megbízható tudományos információk. A kulcskérdés az volt, hogy gyógyszerészeti eszközként vagy dohánytermékként aposztrofálják az e-cigiket. Az előbbi esetén a termék szigorúbb engedélyezés és patikákra korlátozott árusítás alá esett volna.

A két intézmény végül hosszas vita után salamoni döntést hozott. Ennek megfelelően az elektronikus cigarettákat gyógyászati termékként kell szabályozni, ha gyógyító, illetve a szenvedély kialakulását megelőző hatásuk van, vagy a hagyományos dohánytermékekhez képest alternatívát képeznek. Az utóbbi esetben az e-cigi nikotintartalma nem lehet több 20 mg/ml-nél. Az újratölthető patronok árusítását engedélyezni fogják, de a Bizottság ezekre is kiterjesztheti a tiltást, ha legalább három tagállam alkalmaz ilyen korlátozást.

Egy cigipatron nem tartalmazhat több nikotint, mint egy csomag cigaretta. A gyerekek fogyasztását tiltják a szabályok és az elektronikus cigarettán is egészségügyi figyelmeztetéseket kell elhelyezni. Ugyanazok a reklámkorlátozások lesznek érvényesek rájuk, mint a hagyományos dohánytermékekre.

A cigarettacsempészet megnehezítése végett a dohánytermékeket biztonsági hologramokkal kell majd ellátni, hogy EU-szerte nyomon lehessen követni a termékek útját.

A szabályok a cigaretták internetes árusításának betiltására is felhatalmazza a tagállamokat. Ha élnek ezzel az opcióval ezeknek az országoknak a fogyasztói nem vásárolhatnak interneten dohánytermékeket, illetve vásárolhatnak, de nem fogják leszállítani nekik a rendelést.

Az új jogszabály végleges elfogadásához még szavaznia kell az Európai Parlament plenárisának és a Tanácsnak is.