z orosz parlament alsóháza ellenszavazat nélkül elfogadta szerdán az amnesztiatörvényt, amely a Pussy Riot punkegyüttes bebörtönzött tagjaira és a Greenpeace Oroszországban büntetőeljárás alá vont aktivistáira is vonatkozhat.

A 450 fős duma 446 képviselője megszavazta a jogszabályt, amelyet december 9-én terjesztett be a parlamentnek az orosz államfő.

A különböző bűncselekmények miatt börtönbe zárt, vagy büntetőeljárás alá vont személyekre vonatkozó amnesztiatörvény az elfogadása napján hatályba lépett, mivel a pravo.gov.ru-n, a kormány internetes jogi portálján megjelent – közölte a lenta.ru orosz hírportál. Ez ugyanolyan hivatalos közlönynek minősül, mint a parlament hivatalos lapja és a Rosszijszkaja Gazeta című kormánylap. A jogszabály hatályba lépéséhez nem volt szükség a felsőház, a Szövetségi Tanács jóváhagyására, csak az államfőnek kellett aláírnia a jogszabályt.

Az orosz alkotmány elfogadásának 20. évfordulója alkalmából kihirdetett közkegyelem mintegy 25 ezer emberre vonatkozik. Elsősorban azokra, akiknek a szociális helyzete ezt indokolja, például kisgyermekes anyákra, terhes nőkre, idős emberekre.

A parlamenti képviselőcsoportok több mint 50 módosítást nyújtottak be a jogszabályhoz. Ezért szabadulhatnak a javító-nevelő táborból a Pussy Riot orosz punkegyüttes tagjai és mentesülhetnek a büntetőeljárás alól a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái, akik szeptemberben egy orosz fúrótoronynál hajtottak végre tiltakozó akciót. A tavaly májusi moszkvai Bolotnaja téri tüntetés után bebörtönzött Putyin-ellenes tiltakozó akció résztvevői közül is többeket elengedhetnek.

Nem vonatkozik a törvény azonban a tömeges rendzavarás szervezése címén megvádolt Szergej Udalcovra, a Baloldali Front nevű radikális párt elnökére, aki a több tízezer ember részvételével tartott, a Bolotnaja térnél a karhatalom és a tüntetők összecsapásával végződött moszkvai Milliók menete egyik fő szervezője volt.

Sajtóértesülések szerint nem terjed ki az orosz elnök által kezdeményezett amnesztia az ellenzék egyik vezető alakjára, a Vlagyimir Putyin kérlelhetetlen ellenfeleként ismert Alekszej Navalnijra. Őt nagy értékű sikkasztás miatt felfüggesztett börtönbüntetést kapott, de újabb ügyben folyik ellene büntetőeljárás.

Nem szabadulhat ki a büntetőtáborból Putyin másik ellenfele, Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajcég volt vezetője, akinek 2014 augusztusában telik le a büntetése. Úgy tudni, hogy a volt olajmágnás ellen újabb büntetőeljárást készítenek elő.

Orosz jogvédők nem elégedettek az amnesztiatörvénnyel. Ljudmila Alekszejeva, a moszkvai Helsinki csoport vezetője szerint a jogszabályt több politikai fogolyra kellett volna kiterjeszteni. Lev Ponomarjov, az Emberi jogért nevű mozgalom vezetője szerint a közbocsánat az elítéltek és büntetőeljárás alá vont emberek túl szűk körére vonatkozik.