Több mint 111 ezer személyt érintett a volt cseh államfő közkegyelme - A bíróságok vizsgálják és értékelik át az érintett eseteket

2013.12.29. Jogi Fórum / MTI

Több mint 111 ezer személy büntetését törölte el Václav Klaus akkori cseh köztársasági elnök újévi közkegyelme - derült ki a prágai igazságügyi minisztérium kedden nyilvánosságra hozott legújabb kimutatásából.

Václav Klaus a Cseh Köztársaság megalakulásának 20. évfordulója alkalmával hirdetett amnesztiát, amely rendkívül széles volta miatt általános és kemény bírálatokat váltott ki a politikusok és a közvélemény körében, s az indulatok a mai napig sem ültek el.

A különböző bíróságok fokozatosan vizsgálják és értékelik át az amnesztia által érintett eseteket, így azok száma folyamatosan emelkedik. A legújabb kimutatás az október végi helyzetet tükrözi. A minisztérium szerint várhatóan még emelkedni fog az érintett személyek száma, de már nem nagyon.

A közkegyelem mintegy 20 ezer esetben feltétel nélküli börtönbüntetést törölt el. Az esetek többségében legfeljebb egyéves szabadságvesztésről van szó. A további esetekben feltételes büntetésekről, házi őrizetről, közmunkáról van szó. Ide tartozik az a 265 büntetőeljárás is, amelyet azért állított le a volt államfő, mert már több mint nyolc éve húzódtak.

Az amnesztia következtében a börtönökből mintegy 6500 embert, az összes fogva tartott egyharmadát engedték ki. Az országos börtönfelügyelőség éves megtakarítása mintegy 180 millió korona - közölte Gabriela Pohlová szóvivő.

Rendőrségi elemzések szerint nagyrészt a szabadlábra került személyek tevékenysége következtében a januári-szeptemberi időszakban éves szinten mintegy hét százalékkal emelkedett a bűncselekmények száma Csehországban. A szabadlábra kerültek mintegy 40 százaléka ellen újra büntetőeljárás van folyamatban.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS
CSEHORSZÁG