Vizsgálatot kezdeményezett kedden a bírák és ügyészek szakmai testületeként működő román Legfelső Bírói Tanács (CSM) Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök ellen, amiért a politikus egy televíziós műsorban politikai elítéltnek, a jobboldali Traian Basescu államfő áldozatának nevezte a korrupcióért másodszor is bebörtönzött Adrian Nastase volt kormányfőt.

A CSM arra vár választ a testület vizsgálati részlegétől, hogy nyilvános kijelentésével Victor Ponta megsértette-e az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A feltételesen szabadlábon lévő Adrian Nastase hétfőn visszakerült a börtönbe, mivel egyik korrupciós perében újabb négyéves szabadságvesztésre ítélte őt a legfelső bíróság. Ezt Ponta igazságtannak minősítette és az ítélettel összefüggésben úgy vélekedett: Basescu büntetőjogi perekkel állt bosszút politikai ellenfelein.

Traian Basescu államfő kedden közleményben szólította fel a miniszterelnököt, hogy “azonnal hagyjon fel” az igazságszolgáltatás elleni támadásokkal, amelyek meglátása szerint komoly károkat okoznak az országnak az Európai Unióban és a NATO-ban. Az elnök ugyanakkor felkérte Pontát, hogy tartsa tiszteletben a kettejük között megkötött politikai társbérleti egyezményt, amelynek központi eleme az igazságszolgáltatás függetlenségének garantálása.

Ponta a keddi kormányülésen a sajtó jelenlétében úgy reagált: Basescu nem értette meg, hogy ő valójában ellene és nem az igazságszolgáltatás ellen harcol.

A CSM vizsgálati részlege elsősorban a bírák és az ügyészek ellenőrzésére hivatott, ha magatartásukkal, szakmai munkájukkal kapcsolatban kételyek merülnek fel. Az igazságszolgáltatás rendszerén kívül eső személyek esetében a CSM-nek nincs lehetősége szankciókat elrendelni, legfeljebb állásfoglalást tehet közzé arról, hogy a közéleti nyilatkozatok milyen mértékben tekinthetők az igazságszolgáltatásra nehezedő nyomásgyakorlásnak.

2012 szeptemberében – a vizsgálati részleg jelentésére hivatkozva – a román Legfelső Bírói Tanács megállapította, hogy Victor Ponta miniszterelnök megsértette az igazságszolgáltatás függetlenségét, és aláásta az igazságszolgáltatás egészébe vetett közbizalmat, amikor az államfő leváltásáról rendezett népszavazással összefüggésben az ügyészséget bírálta.