Oroszországban tavaly felderítetlen maradt a regisztrált bűncselekmények több mint 40 százaléka – mondta Jurij Csajka főügyész a Rosszijszkaja Gazeta című kormánylapnak adott nyilatkozatában.

Az interjú az ügyészség napja alkalmából pénteken jelent meg.

Tavaly az első tíz hónapban az előző évhez képest 1,9 millióról 1,8 millióra csökkent Oroszországban a hatóságok tudomására jutott bűncselekmények száma.

A főügyész elmondta, hogy 2013-ban kevesebb gyilkosság és életellenes bűncselekmény történt, ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy külföldiek és hontalanok több mint tízezer súlyos bűncselekményt követtek el az Oroszországi Föderációban.

Egyes tisztségviselők korrumpáltsága miatt azonban a bűnözőket nehéz kiszűrni a bevándorlók között – mondta Jurij Csajka. Az ügyészek és a rendőrök gyakran bukkannak több tucat, esetenként több száz migránsra is az úgynevezett “gumilakásokban és lakóházakban” (arra utal, hogy egy-egy címre a reálisnál és a megengedettnél jóval több embert regisztrálnak). Ilyen esetek Moszkvában, a Moszkvai régióban, de a szibériai Tyumenyi, Irkutszki régiókban is előfordultak.

Az orosz főügyész nehezményezte, hogy a korrupciós bűncselekményekért elítéltek “sikerrel kerülik el a sokmilliós kártérítések kifizetését”. Tavaly egyébként csak az év első kilenc hónapjában 9 ezer korrupciós ügyet tárgyaltak a bíróságok.

Jurij Csajka arról is beszámolt a Rosszijszkaja Gazetának, hogy az orosz ügyészek 2013-ban több mint 20 ezer esetben bírálták felül a büntetőeljárás megindítására tett rendőrségi, nyomozóhatósági javaslatot.