Eladott újszülöttek - Halálbüntetésre ítéltek egy csecsemőkkel kereskedő kínai orvost

2014.01.16. Jogi Fórum / MTI

Csecsemőkkel kereskedett, ezért halálra ítélték Kínában azt a szülész főorvosnőt, aki hét újszülött eladásában vett részt, és közülük egy meg is halt.

A Senhszi tartományi Vejnan város bíróságának ítélete szerint Csang Su-hszia büntetését két évre felfüggesztették, ami a kínai joggyakorlat szerint életfogytig tartó szabadságvesztést jelent.

Az indoklás szerint azért találták bűnösnek, mert egyes szülőket - gyermeküket betegnek állítva be - rávett arra, hogy mondjanak le róla.

Csang minden vagyonát elkobozták és eltiltották a közügyektől.

Minden bűnét elismerte, ennek ellenére a súlyos etikai vétségek és ezek rendkívül negatív társadalmi következményei miatt a legsúlyosabb büntetést érdemelte - áll a bírósági közleményben.

A gyermekekkel folytatott kereskedelemre az után derült fény, hogy tavaly júliusban egy Tung nevű kismama gyanút fogott, s bejelentést tett a rendőrségen. Csang, arra hivatkozással, hogy újszülött kisfiuk veleszületett betegségének gyógyítása rendkívül költséges, rávette a szülőket, hogy mondjanak le róla. Az egészséges kisfiút később a szomszédos tartományban megtalálták. Egy ikerpárt szintén visszajuttattak a szüleihez. Az ügyben összesen kilenc gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Nem hivatalos adatok szerint az eltűnt gyermekek száma Kínában évente akár több tízezer is lehet. Ennek hátterében elemzők szerint az ország családtervezési politikája, illetve a fiúgyermekek előnyben részesítése állhat. A kínai törvények szerint gyermekkereskedelemért 5 év szabadságvesztéstől a halálbüntetésig terjedő büntetés szabható ki. A "vevő" legfeljebb 3 évi börtönt kaphat.

  • kapcsolódó anyagok
HALÁLBÜNTETÉS
KÍNA