Átláthatóbb igazságszolgáltatás - Az igazságügyi adatok kezeléséről és nyilvánosságáról

2014.01.20. Jogi Fórum / MTI

Törvénykoncepció készül az igazságügyi adatok kezeléséről és nyilvánosságáról, a jogszabály célja a bíróságok munkájának átláthatóbbá tétele, ezáltal a beléjük vetett bizalom növelése – jelentette ki Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken Szegeden.

Egyre több igazságszolgáltatással kapcsolatos ügy kerül a közvélemény figyelmének középpontjába, kutatások szerint a hírek negyven százaléka is bírósági tárgyalásokkal kapcsolatos lehet – mondta az OBH elnöke a Szegedi Ítélőtáblán, az új igazságügyi adatkezelési és tájékoztatási törvény koncepciójáról rendezett konferencia utáni sajtótájékoztatón.

Az informatika fejlődése azt is lehetővé teszi, hogy az érdeklődők pillanatról pillanatra nyomon kövessék a tárgyalótermekben történteket.

Az új jogszabály koncepciójának előkészítése során igyekeznek feltérképezni a problémákat és összegyűjteni a lehetséges megoldási javaslatokat – közölte Handó Tünde. A problémák között említette, hogy több jogszabály is tartalmaz az igazságügyi adatokkal kapcsolatos előírásokat, amelyek azonban egymással nem feltétlenül vannak összhangban.

Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár közölte, az új büntető- és polgári törvénykönyv elfogadása után a közigazgatási és igazságügyi miniszter elindította az új büntető és polgári eljárásjogi törvény kodifikációját is. E terület fontos része, hogy az igazságügyi adatokat hogyan kell kezelni és ezek miként ismertethetők meg a nyilvánossággal. Az új igazságügyi adatkezelési és tájékoztatási törvény koncepciójának a bíróságok által kezdeményezett előkészítése jól illeszkedik ebbe a folyamatba - mondta.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
MÉDIAJOG
SAJTÓ
JOGALKOTÁS
OBH - ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL