Elkészült a vidékfejlesztési miniszter rendelete a magyar sertésállomány PRRS-fertőzöttségtől mentesítésének szabályairól, amelynek betartatása alapvető az ország fertőzöttség-mentes státuszának elérése érdekében – tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium az MTI-t hétfőn. A rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben, és január 31-én hatályba lép.

A szaktárca közleményében hangsúlyozza: amennyiben a PRRS-mentes státuszt az Európai Unió is elismeri, kelendőbbé válnak a külföldi piacon a magyar sertések, és Magyarországra már csak hasonlóképpen mentes állományból lehet majd élő állatokat, szaporító anyagokat szállítani.

A sertések reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómájától (PRRS) való mentesítés programját 2011-ben indította el az országos főállatorvos Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter döntése alapján, azzal a céllal, hogy a magyar sertéságazat versenyképessége növekedjen, jövedelmezőségi viszonyai stabilizálódjanak, és a fogyasztók asztalára biztonságos hústermékek kerüljenek.

A program első lépéseként felmérték a sertésállományok fertőzöttségét, majd a sertéstenyésztő és -tartó szervezetekkel egyeztetve elkészült a mentesítési terv. A rendelet a mentesítési program végrehajtását segíti. Részletezi a szükséges minősítő és ellenőrző vizsgálatokat, előírja, hogy mi a teendő, ha fertőzött egy állatállomány, valamint meghatározza az állattartók kötelezettségeit és az állategészségügyi szolgálat különböző szintjein – a hatósági állatorvos, járási hivatal, megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságok, valamint a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal által – hozandó intézkedéseket.

A szaktárca célja, hogy Magyarország teljes sertésállománya úgynevezett négyesmentes besorolást kapjon, vagyis mentes legyen az Aujeszky-betegségtől, a brucellózistól, a leptospirózistól és a PRRS-vírustól.