A bírósági szervezet átalakulásához kapcsolódóan megújul a Bírósági Integrált Informatikai Rendszer (BIIR) és a Vezetői Információs Rendszer (VIR). A fejlesztés célja, a bírák napi teendőinek, a jogszabályban előírt statisztikai adatszolgáltatásnak, és az eredményes működésért felelős vezetők döntéseinek hatékony támogatása.

„A bírósági szervezetrendszert érintő jogszabályi változásokból eredő fejlesztések a Bírósági Integrált Informatikai Rendszerben (BIIR) és a Vezetői Információs Rendszerben (VIR)”elnevezésű EKOP – 1.1.16-2013-2013-0001 azonosító jelű projekt megindításáról

Az Országos Bírósági Hivatal a komplex fejlesztési program megvalósításához 289.976.120 Ft. támogatást kap az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program által EKOP – 1.1.16 kódszámmal meghirdetett pályázat keretében. A projekt megvalósítására a bírák, valamint az igazságügyi alkalmazottak tudásának hasznosításával és részvételükkel történik.

A projekt megvalósulásától a következő eredmények várhatóak:

1. A projektben továbbfejlesztésre kerül az új igazságszolgáltatási struktúra statisztikai adatszolgáltatási rendszere, mely segíti a vezetői döntések meghozatalát.

2. Sor kerül a BIIR rendszer felhasználói felület modernizálására is. Ezáltal a bírák könnyebben elérik a gyakran használt funkciókat, a dokumentumtár tartalmát, és figyelmeztető üzeneteket kapnak az eljárási határidők közeledtéről, illetve az esetlegesen elmulasztott eljárási cselekményekről. A program előrejelzi az ügyek elévülését, az írásba foglalási határidőket, az elintézetlen ügyiratokat, a kényszerintézkedések esedékes felülvizsgálatát, valamint a statisztikai lapok és értesítők kiállításának elmaradását.

3. Az automatikus nyomtatvány-kitöltési funkció egyszerűsíti a statisztikai adatlapok és értesítők kitöltését. Így az adatokat egyszer kell csak manuálisan rögzíteni, és minden adatnak egy hiteles forrása lesz.

A műszaki hátteret új szerverek és 700 db új személyi számítógép biztosítja. A fejlesztés megkezdődött, a projekt során a rendszer működése zavartalan. A projekt 2013. október 7-én indult.

Kapcsolódó cikk:

Megújuló ügyféltájékoztatás és ügykezelés – Korszerűen mért és elosztott bírósági munkateher – Az EKOP projekt megindításáról