A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tavaly 473 977 cégnél összesen 517 216 adóvégrehajtást kezdeményezett, a feketelista.hu gazdasági adatbázis által összeállított százas lista szerint a legtöbb végrehajtást a LE-GYEN Faipari Kft. ellen indították: a cégnek tavaly 10, az elmúlt hat évben összesen 42 alkalommal kellett szembenéznie az adóbehajtókkal.

A gazdasági portálon összesen tizenkét hivatalos állami intézmény cégekkel kapcsolatos információit lehet elérni és összevetni.
Az elemzésben ismertetik: a cégek ellen indított adóvégrehatások száma tavaly 6,5 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva. Összege pedig több mint 1045 milliárd forintra vonatkozott 2013-ban.

A végrehajtás leghatékonyabb eszköze az inkasszó. Tavaly összességében több mint egymillió esetben alkalmazta a NAV ezt a behajtási formát, 2012-höz képest 4,8 százalékkal többször. Egy év alatt 26 500 gépkocsit és 23 700 ingatlant foglalt le a NAV behajtási szervezete.

A múlt évben a cégektől és magánszemélyektől végrehajtással összesen 357,041 milliárd forint értékű vagyonelemet hajtott be a NAV. Az adóhivatal munkatársainak tapasztalatai szerint egy év alatt 5,8 százalékkal javult a behajtás hatékonysága. A behajtott összeg azonban mindössze 17 százaléka a teljes adóhátraléknak.

Az adóhatóságnál jelenleg 2100,2 milliárd forintnyi adóhátralékot tartanak nyilván. Ebből 1910,5 milliárd a vállalati szektorra esik. A tartozás 74,8 százalékát – 1571,1 milliárd forintot – a nem működő cégektől kellene behajtani, erre viszont kevés az esély.

A gazdasági portál mindenkori 100-as listáján a rekordot a kaposvári HÍR-MANÓ Szolgáltató és Kereskedelmi Bt. tartja, ahol az elmúlt évek során összesen negyvenkilencszer fordultak meg az adóvégrehajtók. A második hely is kaposvári cégé, a BARBIX 2000 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-t 48 alkalommal vonták adó-végrehajtási eljárás alá. A závodi TÉRKŐ-CENTER Kereskedelmi Kft. sorolható a harmadik helyre, amelytől negyvenötször kellett végrehajtással beszedni az adót.

A listán egyetlen fővárosi cég neve sem olvasható, ám minden tizediknek Kaposváron van a székhelye. Az elemzés megjegyzi, hogy a listán a betéti társaságok gazdasági súlyuknál nagyobb arányban, 21 százalékkal szerepelnek.