Korlátoznák a magánszemélyek készpénzkifizetéseit Romániában - Az adócsalás visszaszorítását remélik a kormányrendelettől

2014.01.30. Jogi Fórum / MTI

Tovább korlátoznák Romániában a cégek közötti készpénz-kifizetéséket és a magánszemélyek közötti készpénzforgalmat is maximálnák - derült ki egy sürgősségi kormányrendelet tervezetéből, amelyet kedden ismertetett az Agerpres hírügynökség.

A bukaresti pénzügyminisztérium honlapján közvitára bocsátott tervezet szerint a magánszemélyeknek is tilos lesz tízezer lejnél (660 ezer forint) nagyobb összeget készpénzben kifizetni Romániában.

Jelenleg csak a jogi személyek számára léteznek korlátozások a készpénzkifizetésben: a jogi személyek napi 10 ezer lejes összeghatárig fizethetnek készpénzzel oly módon, hogy ötezer lejnél többet nem fizethetnek ugyanannak a beszállítónak. A tervezet szerint az összeghatár a cégeknél napi tízről ötezer lejre csökken, és egyetlen ügyfélnek sem fizethetnek kétezer lejnél nagyobb összeget készpénzben.

A szaktárca indoklása szerint a bankkártya-használat és más elektronikus fizetési módozatok népszerűsítése miatt korlátoznák a készpénz-műveleteket, ugyanakkor az adócsalás visszaszorítását remélik az intézkedéstől.

Romániában még mindig bevett gyakorlat az, hogy a több ezer eurós ingatlanok és gépkocsik adásvételénél is a vásárló készpénzben fizeti ki a vételárat. Hasonlóképpen a bankszámlára átutalt fizetéseket is az alkalmazottak jelentős része felveszi az bankjegy-automatáknál és vásárláskor készpénzzel fizet.

Kapcsolódó cikk:

Romániában is maximalizálják a bankközi jutalékot - Versenyszabályozó hatást is remélnek a rendelettől

  • kapcsolódó anyagok
ROMÁNIA