Törvényjavaslat a harmadik rezsicsökkentésről - Az áprilisi választásig csak négy napot ülésezik az Országgyűlés

2014.02. 3. Jogi Fórum / MTI

Az áprilisi választásig várhatóan összesen csak négy napot ülésezik az Országgyűlés. Hétfőn a parlament Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdi munkáját, majd megválasztják a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökét és két tagját, és nagy valószínűséggel napirendre tűzik a rezsicsökkentés folytatását.

A Ház a hét elején egy kétnapos, majd csütörtökön és a következő csütörtökön egy-egy külön ülést tart, a képviselők ez idő alatt - hétfő kivételével - háromszor interpellálhatják a kormány tagjait.

Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával kezdődik az ülés. A házirend alapján a frakciók - a kormányfői beszéd hosszúságától függően - 5-8 percben reagálhatnak az elhangzottakra.

Ezután a képviselők kétharmados többséggel megválasztják a kommunista diktatúra hatalmi működésének feltárására hivatott Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökét és két tagját. A testület létrehozásáról decemberben döntött a Ház, a jelölés határideje péntek délután volt.

A testület öttagú lesz, a további két tagot a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és az igazságügy-miniszter nevezi meg. A bizottságban olyan ember foglalhat helyet, aki jogi vagy társadalomtudományi végzettséggel rendelkezik, és nem töltötte be a 18. életévét a titkosszolgálatok 1990. februári átszervezéséig, azaz most nem idősebb 42 évesnél.

A parlament honlapján elérhető házelnöki napirendi javaslat vasárnap délben még nem tartalmazta, de az Országgyűlés hétfőn napirendjére veheti a paksi erőmű bővítésének tárgyalását is. A kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken nyújtotta az Országgyűlésnek az erről szóló egyezmény szövegét.

Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa vasárnap bejelentette, hogy a kormánypárt benyújtotta a harmadik rezsicsökkentésről szóló törvényjavaslatot, és a tárgyalása már hétfőn megkezdődhet.

A tervek szerint kedden döntenek két, Áder János köztársasági elnök által visszaküldött törvény újbóli elfogadásáról. Az egyik a zsebszerződések elleni hatékonyabb fellépést célozza, ezzel kapcsolatban az államfő több kifogást is megfogalmazott november elején, de az őszi ülésszakban már nem módosították. A másik a Magyar Művészeti Akadémiáról szóló jogszabály, amelynél a köztársasági elnök azt ellenezte, hogy a Nemzet Művésze-díjat jogerősen elítélt alkotók is megkaphatnák.

A kétnapos ülésen várhatóan megvitatják a kollektív befektetési formákról és a bizalmi vagyonkezelőkről szóló kormányzati előterjesztéseket és több nemzetközi szerződést.

Csütörtökön a képviselők várhatóan megválasztják a Független Rendészeti Panasztestület új tagjait, valamint döntenek az országgyűlési törvényhez és az új házszabályhoz érkező módosító indítványokról.

A ciklus utolsó parlamenti ülése a tervezett napirend alapján február 13-án lesz, ekkor várható zárószavazás a még folyamatban lévő törvényjavaslatokról, köztük a tavaszi választás után hatályba lépő új házszabályról.

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ