Adóköteles az üzletszerű ingóértékesítés - A Kúria jogegységi döntése igazolta az adóhatóság eljárásának jogszerűségét

2014.02.10. Jogi Fórum / MTI

Az üzletszerű ingóértékesítés adóköteles, a szabálytalanul adózók önellenőrzéssel ez év május 1-jéig javíthatják a hibát - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A Kúria decemberi jogegységi döntése igazolta az adóhatóság eljárásának jogszerűségét az ingóértékesítések ellenőrzése területén. A legfőbb bírói testület ezzel tisztázta a korábban vitatott, 2012 előtti időszak ingóértékesítésre vonatkozó adózási szabályainak értelmezését.

A jogegységi döntés értelmében a gazdasági tevékenységként folytatott ingó vagyontárgyak értékesítése üzletszerű, amely után az adózónak akkor is kell személyi jövedelemadót fizetnie, ha nem jelentkezett be az áfakörbe, és így áfalevonási joga nem nyílt meg. Az áfafizetési kötelezettség a rendszeresen végzett gazdasági tevékenység után akkor is fennáll, ha az adózó jogkövető módon bejelentkezett, és akkor is, ha jogsértően ezt nem tette meg.

Azok számára, akik vétettek a szabályok ellen, a hivatal önellenőrzést javasol. A visszamenőleg, de önként bevallott és befizetett adó még az illetékkel együtt is töredéke annak, amit egy utólagos ellenőrzéskor megállapított adóhiány jogkövetkezményei jelenthetnek. Az internetes értékesítéseket évekre visszamenőleg figyelemmel kíséri az adóhatóság.

A szabálytalanul adózó üzletszerűen értékesítők számára a NAV türelmi időt határozott meg, így önellenőrzéssel ez év május 1-jéig javíthatják a hibát - emelték ki a közleményben.

  • kapcsolódó anyagok
KERESKEDELEM
ADÓZÁS
E-KERESKEDELEM
KÚRIA
NAV