Felfüggesztette a halálbüntetések végrehajtását kedden Jay Inslee, Washington állam kormányzója. A demokrata párti kormányzó indoklásában hangsúlyozta, hogy a halálbüntetés intézményével kapcsolatban számos kétely merült fel és hasznosnak nevezte az ügyről folytatott országos vitát. Döntését több havi mérlegelés előzte meg.

Jay Inslee közölte, hogy a moratórium kormányzói mandátumának végéig tart. Megígérte, hogy amikor egy halálos ítélet a szokásos ügymenetnek megfelelően a hivatalához kerül majd, akkor ki fogja hirdetni annak ideiglenes felfüggesztését.

“Hivatali megbízatásom ideje alatt nem fogunk embereket kivégezni, de senki sem szabadul ki a börtönből” – mondta.

Maryland államban tavaly törölték el a halálbüntetést, így a kivégzéseket elutasító amerikai államok száma 18-ra nőtt. Az elmúlt hat év során hat állam döntött így.

Az északnyugati Washington állam törvényhozásában mindeddig nem volt meg a szükséges többség a halálbüntetés eltörléséhez. Az államban 1904 óta 78 embert végeztek ki. Valamennyien férfiak voltak. A halálsoron jelenleg 9-en várják az ítélet végrehajtását.

A kormányzó döntését megelőzően a washingtoni (állami) büntetés-végrehajtási hivatal új szabályzatot vezetett be a kivégzésekkel kapcsolatban. Ez megengedi, hogy a tanúk az egész eljárást figyelemmel kísérhessék, beleértve a méreginjekció intravénás katétereinek az elítélt ereibe való beültetését.