Jogszerű a dohánybolti ellenőrzés fiatalkorúval - A Zalaegerszegi Törvényszék ítéletéről

2014.02.12. Jogi Fórum / MTI

Az eladónak kötelessége meggyőződni arról, hogy a dohányt vásárló nem fiatalkorú-e, a hatóságnak pedig nem kötelező igazolnia a 18 évesnél fiatalabb próbavásárló megbízólevelét - tájékoztatott a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője egy jogerős ítélet nyomán.

Beznicza Árpád az előzményeket felidézve közölte: 2013 nyarán a Zala Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége ellenőrzést tartott egy zalai nemzeti dohányboltban. A próbavásárlás során az eladó dohánytermékkel szolgálta ki a fiatalkorú vevőt.

A történtek miatt a dohányboltot üzemeltető vállalkozót 100 ezer forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtották, és az üzletben 30 napra felfüggesztették a dohánytermékek forgalmazását. A döntés ellen a vállalkozó eredménytelenül fellebbezett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál, ezért keresettel fordult a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz.

A tárgyaláson a felperes azzal érvelt: az "erősen fejlett, akár 25 évesnek is kinéző hölgy" testi jegyei alapján az eladóban nem merült fel a gyanú, hogy fiatalkorúval áll szemben. A felperes sérelmezte, hogy az ellenőrzés során nem derült ki számára a fiatalkorú tényleges életkora, nem mutatták be a megbízólevelét sem, továbbá jogellenesnek tartotta a dohánytermékek forgalmazásának felfüggesztését is.

A bíróság hétfőn jogerősen meghozott ítéletében elutasította a dohányboltos keresetét és kötelezte a perköltség megfizetésére is.

Az indokolás szerint az ellenőrzés során csak az ellenőrök kötelesek magukat hitelt érdemlően igazolni, a fiatalkorú résztvevő megbízólevelét nem kötelező bemutatni, de az ellenőrzöttnek joga van betekintést kérni e dokumentumba.

A felperes érvelésével szemben a bíróság arra az álláspontra jutott, hogy a törvény megfelelő értelmezése szerint a kereskedőnek kötelessége betartani azt a szabályozást, hogy 18 év alatti fiatal ne juthasson dohánytermékhez, vagyis "objektív kétség esetén" ellenőriznie kell a vevő életkorát.

A bíróság mindemellett úgy ítélte meg, hogy a dohánytermékek forgalmazásának felfüggesztésre a fogyasztóvédelmi törvény adott lehetőséget.

  • kapcsolódó anyagok
FOGYASZTÓVÉDELEM
KERESKEDELEM
DOHÁNYZÁS