A kábítószer-, a fegyver- és az emberkereskedelemmel egyenértékű globális bűnözői iparágnak nevezte az illegális vadkereskedelmet William Hague brit külügyminiszter, aki a témában csütörtökön rendezett nagyszabású londoni konferencián intézett beszédet mintegy negyven ország vezetőihez.

A nagyszabású tanácskozás célja egy olyan globális nyilatkozat alapjainak a kidolgozása volt, amellyel kezelhetővé válik a vadon élő állatokkal folytatott feketepiaci kereskedelem problémája. A brit kormány által szervezett rendezvényen Károly walesi herceg is felszólalt. A trónörököst fiai, Vilmos és Harry is elkísérték a konferenciára – adta hírül a BBC News.

Környezetvédők szerint az orvvadászat mértéke kritikus pontra jutott: évente több tízezer elefántot, orrszarvút és tigrist gyilkolnak le. A Természetvédelmi Világalap (WWF) becslései a veszélyeztetett fajokkal folytatott feketepiaci kereskedelem évi 19 milliárd dolláros üzlet. Az orvvadászat nagy része Afrikában zajlik, míg a legnagyobb felvevőpiac Ázsia, ahol az orrszarvútülökhöz hasonló állati eredetű termékeket a hagyományos orvoslásban használják vagy a gazdagok vásárolják meg őket trófeának.

A brit kormány exkluzív rendezvényközpontjaként szolgáló Lancaster House-ban megrendezett találkozón elhangzott beszédében William Hague brit külügyminiszter elmondta, a konferencia célja egy “nagyratörő” nyilatkozat elfogadása. A deklaráció magában foglalná a kihalás szélén álló fajokból készült termékek elutasítását és a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezményben (CITES) megfogalmazott korlátozás betartását, amely tiltja az elefántagyar nemzetközi kereskedelmét az állatok populációinak rehabilitálódásáig.

A külügyminiszter továbbá hangsúlyozta, hogy az orvvadászatot és a vadkereskedelmet ugyanolyan komoly bűncselekményként kellene kezelni, mint a kábítószer-, a fegyver- és az emberkereskedelmet. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint tavaly több mint ezer orrszarvút öltek meg Dél-Afrikában, és egy évvel korábban több mint 20 ezer elefántot mészároltak le agyarukért szerte a kontinensen.

A találkozó elején négy afrikai ország vezetője is felszólalt. Gabon elnöke, Ali Bongo Ondimba például felidézte, hogy országa tavaly egy egész raktárnyi elefántcsontot semmisített meg annak jeléül, hogy nem kíván részese lenni az illegális kereskedelemnek. Az afrikai államok első emberei ígéretet tettek arra, hogy legalább tíz évre moratóriumot rendelnek el az elefántcsont-kereskedelemre. Az afrikai elefántagyar nemzetközi kereskedelmét 1989-ben betiltották, ám néhány ország engedélyt kapott arra, hogy eladja már meglévő készleteit.