Az új áfaszabályok visszavonását kérik a HR szolgáltatók, miután attól tartanak, hogy a több mint százezer ember számára munkalehetőséget és legális garantált bért biztosító munkaerő-kölcsönzők és iskolaszövetkezetek egy része nem lesz képes előre finanszírozni az áfát, ahogy azt a folyamatos teljesítés július 1-jétől érvénybe lépő áfabevallási és befizetési szabályai előírják.

A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ), a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége (SZTMSZ), a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DIÁKÉSZ) és az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetsége (ISZOSZ) közleményükben ismertetik: folyamatos teljesítés esetén a szolgáltatóknak a teljesítést követő hónapban be kell fizetniük a NAV számára szolgáltatásuk áfatartalmát.

Ez azt jelenti, hogy a jövőben a munkavállalók bérén kívül előre kell finanszírozniuk az áfa összegét is, a fizetési határidőket figyelembe véve akár két-három-négy hónapon keresztül. Szektorszinten közel 20 milliárd forint többlet finanszírozásról van szó az előzetes kalkulációk alapján.

Az érdekképviseletek szerint ezeket a terheket lehetetlen saját forrásból biztosítani, hiszen az iskolaszövetkezetek és a munkaerő-kölcsönzők a bevétel 85 százalékát bérként kifizetik a dolgozóknak, így nem marad fedezet, hogy az összes felmerülő költségükön kívül még a 27 százalékos áfát is előfinanszírozzák. Így az áfa összegén kívül az annak finanszírozásával összefüggő költségek is a munkaerő-szolgáltatókat terhelik.

A HR szolgáltatók megrendelőit az érdekképviseletek szerint kifejezetten támogatja az új törvénymódosítás, hiszen anélkül, hogy kifizetnék az igénybe vett szolgáltatást, a munkavállalók bérét és járulékát, mindenféle pénzügyi teljesítést megelőzően visszaigényelhetik az igénybe vett szolgáltatás áfáját, ezzel ők végül új forráshoz jutnak, likviditási helyzetük javul.

Az atipikus szolgáltatók legnagyobb költsége a munkabér, ami miatt nem jelentős a visszaigényelhető áfájuk, így nem tudják számottevő mértékben csökkenteni áfafizetési kötelezettségeiket. Viszont megrendelőik a HR szolgáltatók által befizetett áfát teljes egészében jogosultak lesznek visszaigényelni. Így a szolgáltatók úgy érzik, hogy a költségvetésre nem gyakorol lényegi hatást előrehozott áfafizetési kötelezettségük.

A négy szervezet szerint nem vették figyelembe az atipikus foglalkoztatók speciális munkaerőpiaci és gazdasági helyzetét, ezért a törvénymódosítás hatályba lépését megelőző felülvizsgálatát kérik az érintett minisztériumtól.

Az érdekképviseletek négy megoldást is elképzelhetőnek tartanak annak érdekében, hogy a kormány céljai megvalósuljanak, és a vállalkozások fizetőképessége ne kerüljön veszélybe. Ezek: mentesülés a jelen rendelkezések alól; a közszolgáltatásokra, telekommunikációs szolgáltatásokra vonatkozó szabályok alkalmazása a humán szolgáltatások esetében is; a NAV biztosítson kamatmentes részletfizetést egy évre az áfa finanszírozására; a növekedési hitelprogramon (nhp) belül biztosítsanak hitelt a HR szolgáltatók számára az áfa finanszírozására.