A nyomozás adatai szerint 2 milliárd forintnyi kárt okozott egy élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet – tájékoztatott a NAV bűnügyi szóvivője.

Sárközi Alexandra közölte: bűnszervezetre egyszerre több mint ötven helyszínen, 200 pénzügyi nyomozó, adórevizor és pénzügyőr járőr csapott le.

Az akció során 22 millió forint készpénzt, valamint 145 millió forint értékben nagy értékű gépkocsikat, motorkerékpárokat, karórákat foglaltak le. Az érintett cégek, illetve a gyanúsítottak bankszámláit és az elkövetők ingatlanjait zárolták, összesen, mintegy 800 millió forint értékben – fűzte hozzá.

A tájékoztatás szerint a gyanúsítottak, a többi között étolaj és cukor kereskedelmével foglalkozó gazdasági társaságokat működtettek, amelyek a papíron Szlovákiából beszerzett árukat egy cégláncolat közbeiktatásával, főként multinacionális üzletláncoknak és nagyüzemi felhasználóknak értékesítették.

Az akció során, a bűncselekmények bizonyítása érdekében lefoglalták a cégek könyvelési anyagait, és telefonjait, valamint a számlázásokra használt számítástechnikai eszközöket is.

A szóvivő arról is beszámolt, hogy az áfacsalók a pénzt, a többi között luxusingatlan építésére használták fel. A gyanúsítottak otthonában több száz pár cipőt, márkás órákat, különleges érméket találtak.

A bűnszervezet nyolc tagját előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, a cégláncolatban stróman ügyvezetőként közreműködő 5 hajléktalan férfit pedig közokirat-hamisítás miatt hallgatták ki.

A gyanúsítottak a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt akár 20 éves szabadságveszést is kaphatnak.