Könnyebb lesz elkobozni Európában a bűnözők vagyonát - Az Európai Parlament megszavazta a jogszabálytervezet

2014.02.25. Jogi Fórum / MTI

A bíróságok a jövőben egyszerűbben befagyaszthatják és elkobozhatják a bűnözők vagyonát az EU országaiban, ha a tagállami kormányokat megjelenítő Tanács is elfogadja az Európai Parlament (EP) által kedden Strasbourgban megszavazott előterjesztést.

Jelenleg a kábítószer-kereskedelemből, hamisításból, emberkereskedelemből, illetve fegyvercsempészetből származó pénzek alig egy százalékát tudják a hatóságok befagyasztani és elkobozni.

Az új jogszabálytervezet értelmében a tagállamok bíróságai már olyan esetben is elkobozhatnák a bűnöző vagyonát, ha annak jogszerű jövedelme nem áll arányban vagyonának értékével, és a bíróság valószínűsíti, hogy a vagyon bűnözésből származik.

Harmadik felekre átruházott vagyont is el lehetne kobozni abban az esetben, ha e harmadik feleknek "konkrét tények és körülmények alapján tudomásuk volt vagy tudomásuk kellett, hogy legyen arról, miszerint az átruházás vagy a szerzés célja az elkobzás elkerülése volt, ideértve azt is, hogy az átruházásra vagy szerzésre ingyenesen vagy a piaci értéknél jelentősen alacsonyabb összeg ellenében került sor".

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI PARLAMENT