Türelmi idő az online pénztárgépre való átállás helyett számlázóknak - A módosított adatszolgáltatási rendelet szombaton lépett hatályba

2014.03. 3. Jogi Fórum / MTI

Budapest, 2014. február 28., péntek (MTI) - Türelmi időt kapnak a jövő év első napjáig azok a vállalkozók, akik nem az online pénztárgépre való átállás megkerülése miatt döntöttek a számlázó programok használata mellett, hanem eddig is a számlázás szabályai szerint jártak el - közölte Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára pénteken az adatszolgáltatási rendelet módosításával kapcsolatban.

A szaktárca tájékoztatása szerint a rendelet módosítását pénteken írták alá, és szombaton lépett hatályba.

Az NGM közölte: a tárca áttekintette az üzleti élet azon szereplőinek helyzetét, akik már az online pénztárgépekre való átállást megelőzően is kizárólag számlaadással tettek eleget nyugtaadási kötelezettségüknek és úgy határozott, hogy számukra türelmi időt biztosít.

A pénztárgép-átállás gyorsítása érdekében az NGM januárban úgy döntött, hogy akik az online pénztárgép használata helyett a számlaadást választják, a számláikról heti adatszolgáltatást kell teljesíteniük. A jogszabály kihirdetése óta azonban számos gazdasági szereplő jelezte, hogy a következő hónaptól nyújtandó adatszolgáltatási kötelezettségüknek informatikai okokból nem tudnak határidőre megfelelni, ezért nekik 2015. január 1-ig nem kell hetente adatot szolgáltatniuk.

Azoknál a vállalkozóknál, akik a korábbi pénztárgéphasználatot váltják fel a számlázás gyakorlatával, a határidő változatlan. Ennek a vállalkozói körnek az első adatszolgáltatást 2014. március 6-án kell teljesítenie a NAV-nak. Az adóhatóság az ellenőrzése során szem előtt tartja, hogy az adatszolgáltatás kezdeti időszakában az adózóknál felmerülhetnek technikai problémák, értelmezési kérdések - jelezte az NGM.

  • kapcsolódó anyagok
KERESKEDELEM
ADÓZÁS
NAV