Új szabály az őstermelői igazolvány visszavonásáról - A kormányrendelet tervezett módósításáról

2014.03. 4. Jogi Fórum / MTI

A mezőgazdasági őstermelői igazolvány 2 hónaptól 2 évig terjedő időszakra vonható vissza, azt követően új igazolványt kell kiállítani az őstermelőnek - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet tervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.

Az őstermelői igazolványok használatának jogszerűségét a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága ellenőrzi.

Amikor az értékesített termék mennyisége több annál, mint amennyit az őstermelő a saját gazdaságában termelni képes, az igazgatóság az őstermelői igazolványt visszavonja.

A visszavonási lehetőség eddig is fennállt, de nem tartalmazott határidőt, ez most kiegészítésképpen került be a tervezetbe: 2 hónaptól 2 évig szólhat a visszavonás.

A tervezet átalakítja a Növényvédelmi Bizottság összetételét is. Szakmailag ez a szervezet gondozza a Növényvédelmi Módszertani Gyűjteményt. A bizottságnak jelenleg 17 tagja van, ebből 9-et állami szervezet jelöl. A módosítás 19 tagúra bővíti a bizottságot, amelynek 11 tagja szakmai szervezet és csak 8 tagot jelöl állami szervezet, illetve miniszter. Így helyet kap abban a Greenpeace Magyarországi Egyesület, az Országos Méhészeti Egyesület és a Növényvédő Szer Kereskedők Szakmai Egyesülete által jelölt 1-1 ember is.

  • kapcsolódó anyagok
AGRÁRIUM
JOGALKOTÁS
KORMÁNYRENDELET
MEZŐGAZDASÁG