A büntetőügyek több mint 90 százaléka 3 hónapon belül ítélettel befejezve - Példaértékű teljesítmények a Debreceni Ítélőtáblán

2014.03.11. Jogi Fórum / MTI

A Debreceni Ítélőtábla tavaly a büntetőügyek több mint kilencven százalékát három hónapon belül ítélettel befejezte, ami országosan is példa nélküli, dicséretes teljesítmény - jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke hétfőn Debrecenben.

Handó Tünde a Debreceni Törvényszék és a Debreceni Ítélőtábla összbírói értekezlete alkalmából tartott tájékoztatón elismerően szólt a két szervezet együttműködéséről, és arról, hogy élére álltak az OBH által indított programoknak. Utóbbiak közül a diákoknak szervezett nyitott bíróság programot emelte ki az OBH elnöke, amely - mint mondta - Hajdúböszörményből indult, és a keretében országosan már tízezer diák járt a bíróságokon, illetve hallgatta meg bírák előadását.

Ugyancsak példaértékűnek nevezte a tanúgondozást, továbbá a bírósági közvetítést, a mediációt, amely "újfajta jogi kultúra alapjait teremti meg", amikor az ügyfelek egymás között intézhetik a jogorvoslatot.

A Debreceni Törvényszék ebben is komolyan részt vesz, miként élen jár a gyermekmeghallgató szobák kialakításában is - tette hozzá Handó Tünde.

Trappné Kiszely Rita, az Országos Bírói Tanács (OBT) soros elnöke a tájékoztatón bejelentette: még idén elkészül a bírák etikai kódexe.

Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke elmondta: tavaly csaknem 100 ezer ügy érkezett hozzájuk, ebből 54 ezer volt a peres ügyek száma. Míg két évvel ezelőtt az ország összes törvényszéki ügyének a 4,9 százalékát tárgyalták Debrecenben, tavaly ez az arány már 7,8 százalék volt.

A legnagyobb a Debreceni Járásbíróságon az ügyfélforgalom: 2013-ban 39 ezer nem peres és 34 ezer peres ügy érkezett a járásbíróságra, ez utóbbi több mint kétszer annyi, mint egy évvel korábban - jegyezte meg a törvényszék elnöke.

Kahler Ilona az MTI érdeklődésére elmondta: jól halad a Debreceni Járásbíróság új épületének a 3,6 milliárd forintos beruházása, amely 2015 őszére készül el.

Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke arról számolt be, hogy tavaly 2383 ügy érkezett a táblabíróságra és 471 volt az áthúzódó ügyek száma.

A múlt évben 2467 ügyet befejeztek az ítélőtáblán és erre az évre csak 387 ügy húzódott át - tette hozzá Balla Lajos.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
OBH - ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL
HANDÓ TÜNDE