Németországban kiterjesztik a kettős állampolgárság intézményét, a kormány keddi ülésén elfogadott törvényjavaslat szerint a külföldi szülők Németországban nevelt gyerekei a szülők állampolgárságát és a német állampolgárságot is felvehetik.

A jelenleg még érvényes szabályozás alapján az Európai Unión kívülről érkezett bevándorlók Németországban született gyermekeinek 18 és 23 éves kor között el kell dönteniük, hogy a német állampolgárságot vagy szüleik állampolgárságát választják.

A kormány javaslata szerint ez a választási kötelezettség megszűnik, méghozzá nemcsak a németországi születésű, hanem a Németországban nevelt gyerekek esetében is.

A kettős állampolgárság intézményének kiterjesztését a nagykoalícióban a szociáldemokraták sürgették, a konzervatívok pedig igyekeztek minél szűkebbre vonni a lehetséges új kettős állampolgárok körét. A legtöbb vita a németországi neveltetés fogalmának meghatározása körül volt. Végül abban állapodtak meg, hogy az a bevándorló családból származó személy veheti fel másodikként a német állampolgárságot, aki a 21. éve betöltéséig legkevesebb 8 évet töltött Németországban, vagy 6 évig járt németországi iskolába.

A német állampolgárságot már a 21. év betöltése előtt is lehet kérelmezni, 21 éves kor után pedig az illetékes hatóság saját hatáskörben jár el, megvizsgálva, hogy megadható-e a német állampolgárság. A két feltétel egyikének sem megfelelő fiataloknak továbbra is választaniuk kell 23 éves korukig a szülők állampolgársága és a német állampolgárság között.

A kettős állampolgárság tilalmát jelentő választási kényszer részleges eltörlése mindenekelőtt a török származású közösségnek kedvez. A nagyjából 3 milliós közösséget összefogó szervezet (TGD) azonban bírálta a kormány javaslatát, amelyet várhatóan megszavaz majd a törvényhozás mindkét háza. Az opciós kényszer teljes körű megszüntetését továbbra sem sikerült elérni, és az új szabály révén csak az ügyintézés lesz még körülményesebb – kommentálta a kormány döntését Kenan Kolat, a TGD elnöke.
A választási kötelezettség az uniós állampolgárokra nem vonatkozik, így például egy németországi magyar szabadon felveheti a német mellé a magyar állampolgárságot.

Németországnak a legutóbbi, 2012-es adatok szerint 16,3 millió bevándorló származású lakosa van, ez a teljes, nagyjából 80 milliós lakosság több mint 20 százaléka. A 18 éven aluli gyermeket nevelő mintegy 8,1 millió német család közül 2,3 milliónál – vagyis a kiskorú gyereket nevelő családok közel egyharmadánál – legalább az egyik szülő bevándorló volt.