A szakma presztízsének növelése érdekében etikai kódexet állítanának össze a magyar ingatlanpiac szereplői, amiről szándéknyilatkozatot írt alá a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének (MIOSZ) kezdeményezésére nyolc jelentősebb ingatlanpiaci szereplő – közölte a szövetség honlapján.

A kezdeményezést a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Magyar Ingatlanszövetség is támogatásáról biztosította.

A szándéknyilatkozattal az aláírók célja a kódex létrehozásán túl egy etikai bizottság felállítása, illetve a közösen elfogadott normákat be nem tartó piaci szereplők szankcionálásának kidolgozása – áll a tájékoztatásban.

Osadcow Gergely, a MIOSZ elnöke fontosnak nevezte az azonnali összefogást, mivel úgy tűnik, hogy az ingatlanpiac az elmúlt évek mélyrepülése után újból felfelé ível. Hangsúlyozta, hogy hiánypótló kezdeményezésről van szó, mivel az ingatlanközvetítői szakmának nincsen kamarája és elengedhetetlen az elavult jogszabályi háttérkörnyezet rendezése is.

A résztvevők egyöntetű véleménye szerint a szakképesítés és hozzáértés nélkül dolgozó közvetítők rendkívül negatívan befolyásolják a teljes szakma megítélését, ezért is fontos, hogy a jövőbeli etikai kódex szerint eljáró, ügyfelek igényét ténylegesen kiszolgáló szakemberek dolgozhassanak csak az iparágban.

Az aláírók között volt a Balla Ingatlan, a City Cartel, a Duna House, a GDN Ingatlan, az Immo1, az Ingatlan1X, a Lakáscentrum és az Otthon Centrum, továbbá a MIOSZ képviselője.