Az európai parlamenti választáson nincs uniós szintű jogorvoslati lehetőség, a választási eljárás során az egyes tagállamok választási jogszabályai érvényesek.

Az EP-választáson az ország egyetlen választókerületet alkot, ezért a fellebbezési, illetve jogorvoslati szintek eltérnek az országgyűlési választáson gyakorolhatótól.

Az EP választási eljárásban háromféle választási bizottság működik: szavazatszámláló bizottság (szszb), országgyűlési egyéni választókerületi bizottság (oevb), valamint Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Bírósági felülvizsgálat esetében a Kúria illetékes.

A 10 386 szszb a szavazás napján, május 25-én működik, dönt a szavazás folyamán felmerülő kérdésekben: például szavazni akarók visszautasításáról, mozgóurna-igény elutasításáról, vizsgálja a szavazatok érvényességét. Ezekkel szemben az oevb-khez lehet fordulni jogorvoslatért.

(Nem lehet kifogást benyújtani a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntése ellen, mivel az ellen csak a Nemzeti Választási Bizottságnak a választási eredményt megállapító döntése elleni fellebbezéssel együtt van helye.)

A 106 országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság dönt a szavazatszámláló bizottság tevékenysége, döntése elleni kifogásról, illetve a szavazóhelyiségben elkövetett egyéb cselekménnyel, valamint a helyi sajtóval, továbbá a helyi választási iroda tevékenységével kapcsolatos kifogásról.

Az oevb-határozatokkal szemben a Nemzeti Választási Bizottsághoz lehet fellebbezést benyújtani.

A Nemzeti Választási Bizottság az egész választási folyamatban működik: ez a testület vizsgálja, hogy a választáson indulni kívánó pártok, jelölő szervezetek, illetve listáik megfelelnek-e a választási törvényben előírt feltételeknek. Az NVB sorsolta ki a listák szavazólapi sorrendjét is, megszámlálja a külképviseleteken leadott szavazatokat, valamint megállapítja a választás eredményét.

Az NVB dönt minden egyéb kifogásról, így a sajtó választási kampányban történő részvételével kapcsolatos kifogásokról is, valamint elbírálja az oevb-k határozatai elleni fellebbezéseket.

Az NVB határozatai ellen a Kúriához lehet bírósági felülvizsgálati kérelmet benyújtani. A kérelem tárgyában a legfelsőbb bírói testület három napon belül dönt.