244 millió forint adót csaltak el munkaerő-kölcsönző vállalkozások - Adócsaló céghálózatot számolt fel az adóhatóság

2014.05.26. Jogi Fórum / MTI

Két munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó társaság vezetőit vették őrizetbe a napokban a NAV közép-dunántúli regionális bűnügyi igazgatóságának nyomozói, mert a gyanú szerint 244 millió forint adót csaltak el - tájékoztatta a szervezet sajtóreferense.

Ráskai Rita közölte: az adócsaló céghálózat komáromi és oroszlányi irányítói próbáltak kibújni a felelősségre vonás alól, két vállalkozást például végstádiumban lévő rákbetegekre írattak át, akik a cégszerzés után rövidesen elhaláloztak.

A gyanúsítottak 2012-től működtettek munkaerő-kölcsönző cégeket, és a bevételeket a fővállalkozás irányítóihoz köthető alvállalkozások fiktív számláival ellensúlyozták. Utóbbi cégek között volt olyan, amelynek még munkavállalói sem voltak.

A bűnözői csoportra egyszerre 25 helyszínen, 96 pénzügyi nyomozó, adórevizor és pénzügyőr csapott le. Lefoglalták a cégek könyvelési anyagait és telefonjait, valamint a számlázásokra használt számítástechnikai eszközöket. Az akcióban csaknem 16 millió forint készpénzt foglaltak le, és mintegy 131 millió forint értékű vagyont - bankszámlákat, ingatlanokat - zároltak.

Kiderült, hogy a komáromi főszervező rendszeresen járt jósnőhöz, aki 2013 végén megjósolta neki, hogy 2014 áprilisában vagy májusában lecsukják. A költségvetési csalás miatt indított eljárásnak öt gyanúsítottja van, közülük a két főszervező előzetes letartóztatásba került - közölte a sajtóreferens.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG
MUNKAJOG
ADÓZÁS
NAV