A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megtette a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy ellenőrzési gyakorlata megfeleljen az Európai Bíróság döntéseiben megfogalmazott elvárásoknak – közölte az adóhatóság.

A NAV szerint ezt bizonyítja számos bírósági, köztük nem egy kúriai döntés, melyekben a bíróságok elfogadták az adóhatóság bizonyítási gyakorlatát, azt összhangban állónak minősítették az Európai Bíróság ítéleteivel.

A Magyar Adótanácsadó és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének múlt heti sajtótájékoztatóján Vadász Iván, a szervezet alelnöke kifogásolta, hogy hiába döntött négy ügyben is a magyar adóhatóság gyakorlata ellen az Európai Bíróság, a NAV eljárása nem változott, és jogi megoldás sem segíti az áfával kapcsolatos bizonytalanság megszüntetését. A belföldi adóalanyok közti ügyekben továbbra is az objektív felelősséget alkalmazza a NAV, holott az Európai Bíróság megtiltotta azt, hogy a jóhiszemű eladótól megtagadja a hatóság az áfa-visszaigénylést.

A NAV írásos válasza szerint valamennyi adóügy, így valamennyi áfaügy is egyedi, ezért általánosításokra nincs lehetőség. Bár lehet hasonlóság, minden ügyet az adott tényállástól függően, a sajátosságok figyelembevételével, valamennyi körülmény együttes vizsgálatával ellenőriz az adóhivatal.

A válaszban hangsúlyozzák azt is, hogy a NAV pernyertességi mutatói sem romlottak az Európai Bíróság döntéseit követően. Az adóhatóság gyorsan és hatékonyan reagált az újonnan támasztott elvárásokra, így a bíróságok előtt is védhető, a NAV pernyertességét eredményező döntéseket hoz – közölték.

Kapcsolódó cikk:

Jogbiztonság az áfa-csalások ellenében – Az Európai Bíróság éles kritikával illetti a magyar adóellenőrzési gyakorlatot