A feketegazdaság visszaszorítása érdekében folyamatosan törekedni kell arra, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) revizorai kellő ismerettel rendelkezzenek az ellenőrzések során hasznosítható IT lehetőségekről – hangsúlyozta nyitóbeszédében Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára csütörtökön a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesülete által rendezett, Adóellenőrzés IT módszerekkel témájú szakmai napon.

A NAV ellenőreinek szóló konferencián a helyettes államtitkár kiemelte, hogy a revizorok, adóhivatali munkatársak naprakész szakmai jártasságának fejlesztése elengedhetetlen a rendelkezésükre álló informatikai adat- és eszközkészlet maximális kihasználásához. A hivatali állomány szakmai felkészülésének elősegítése pedig szakmai konferenciák keretében valósulhat meg a leghatékonyabban – tette hozzá.

Pankucsi Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium az elmúlt években számos markáns intézkedést hozott az adóhatóság eszköztárának széleskörű bővítése érdekében, amelyek segítségével új dimenziók nyíltak meg az ellenőrzési, illetve az adóbeszedési hatékonyság növelésében. Kiemelte: az informatikai eszközöknek kulcsszerepük van az ellenőrzésre való kiválasztásban, de a vállalkozásoknál fellelhető könyvelési anyagok terjedelmére és a ma használatos, változatos könyvelési programparkra tekintettel, maga az ellenőrzés is IT eszközökkel végezhető el a leghatékonyabban. Az adatok elemzését követően ugyanis a legtöbb esetben könnyen kitűnnek a visszaélési sémák, a legális üzletmenettől látványosan eltérő tételmozgások, a gyanús tranzakciók, a nem valós gazdasági eseményen alapuló eredménykorrekciók – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Pankucsi Zoltán végezetül hangsúlyozta, hogy az ország elemi érdeke az államháztartás nem kevesebb, mint 80 százalékát jelentő adóbevételek védelme, a visszaélések felszámolása a jövőben is prioritást élvez, sőt az elkövetkezendő évek egyik legfontosabb adópolitikai célkitűzése lesz.