Háromnapos sztrájkot kezdenek szerdán a szerbiai ügyvédek az őket érintő adóemelések miatt – írta kedden a Vajdaság Ma című újvidéki hírportál.

Az ügyvédi kamara azt közölte, hogy a szerb pénzügyminisztérium több mint 100 százalékkal megnövelte azoknak az ügyvédeknek az adóját, akik átalánydíjat fizetnek tevékenységük után. Szerintük ez elfogadhatatlan, ezért országos szinten tiltakozásba kezdenek. A belgrádi ügyvédek már a múlt héten megkezdték a sztrájkot, ők öt napig nem dolgoztak.

A Vajdaság Ma beszámolója szerint a teljes munkabeszüntetés azt jelenti, hogy nem tartják meg a bírósági tárgyalásokat, elmaradnak a vizsgálatok, illetve a rendőrségi és ügyészségi kihallgatások azokban az esetekben, amelyekben a törvény szerint kötelező az ügyvéd jelenléte. Az ügyvédek még a sürgős ügyeknél sem vállalják a felek képviseletét. Kivételt csak azok az ügyek képeznek, amelyek fellebbezési, jogorvoslati határideje a sztrájk ideje alatt jár le.

A szerb ügyvédi kamara tájékoztatása szerint a megemelt adó mellett azért is tiltakoznak, mert a közelmúltban számos olyan jogszabály született, amely beszűkíti tevékenységi területüket, és bizonyos feladatokat a jegyzőkre, illetve különböző közvetítőkre ruház át.

A pénzügyminisztérium szerint azonban nem megalapozott az ügyvédek tiltakozása, ugyanis csupán 46 százalékos emelésről van szó. Közleményük szerint az adóalapot az ügyvédek becsült bruttó jövedelme képezi, az emelésre pedig valójában azért került sor, mert a korábbi évek adókedvezményei most megszűntek.