Súlyos visszatérítési kötelezettség az árfolyamréshez kapcsolódóan - Az OTP perel a hitelszerződések tisztességtelenségének vélelme ellen

2014.07.25. Jogi Fórum / MTI

Az OTP csoport és tagjai - az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a Merkantil Bank és az OTP Lakástakarék - élni fog a devizahiteles törvény adta perlési joggal a hitelszerződéseik tisztességtelenségének vélelme ellen, és mérlegeli, hogy a törvénnyel kapcsolatban az Alkotmánybírósághoz fordul - közölte a csoport.

A közlemény hangsúlyozza: az OTP csoport továbbra is fenntartja azon álláspontját, hogy hitelszerződés-kötési és -módosítási gyakorlata mindenkor megfelelt az aktuális törvényi szabályozásnak. Ezt a pénzügyi felügyelet is folyamatosan ellenőrizte és megfelelőnek minősítette.

A bank szerint a jelenlegi jogszabályban - a "Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről" szóló törvényben - kimondott, illetve megdönthető vélelemként rögzített feltételek új, a devizahitel szerződések megkötésének időpontjában ismeretlen elvárásokra alapulnak.

Ezért kívánnak élni az abban biztosított lehetőséggel, amely alapján bíróságon dönthetik meg az egyoldalú szerződésmódosítási feltételekre vonatkozó "tisztességtelenség" vélelmét.

A bank korábbi közlése alapján az OTP csoport egészének az árfolyamréssel kapcsolatos visszatérítési kötelezettsége várhatóan mintegy 27 milliárd forint. Figyelembe véve a 2013. év során erre a célra képzett kockázati költséget, az adózás előtti negatív eredményhatás mintegy 25 milliárd forintot érhet el, amit 2014 második negyedévében számolnak el. Ez az összeg mintegy 20 milliárd forinttal magasabb a korábbi várakozásuknál a törvénybe az elfogadás előtt nem sokkal bekerült elévülési szabályok miatt.

Az egyoldalú szerződésmódosítást tartalmazó szerződési feltétellel kapcsolatos perek az OTP szerint a devizaalapú hitelek esetében közel 90 milliárd forintot, a forint jelzáloghitelek és fogyasztási hitelek esetében pedig további 20-30 milliárd forintot érinthetnek. A törvény elfogadott változata 40 milliárd forinttal növelte az általuk várt összeget - tudatta a bank július elején.

Kapcsolódó cikk:

Semmis árfolyamrés - Kihirdették a devizahiteleseket megsegítő első törvényt

Súlyos zavarokat okozhat a lízingcégeknél a devizhitel-törvény - Az új szabályozás 100 milliárd forintos többletterhet jelent

 

  • kapcsolódó anyagok
PÉNZÜGYI JOG
DEVIZAHITEL