A hatóságok erősödő drogellenes kampányának is betudhatóan mind több szerhasználó híresség bukik le Kínában, ahol emelkedőben van a kábítószer-fogyasztók száma.

Legutóbb a héten a pekingi rendőrség a Csang Ji-mou jegyezte 2011-es A háború virágai című filmben is szereplő Kao Hu elfogásáról adott hírt. A 40 éves színészt marihuána és metamfetamin birtoklásáért vették őrizetbe, Kínában mindenféle kábítószer fogyasztása törvényellenes. Nyár elején Ning Caj-sen írót és forgatókönyvírót érték szerhasználaton, akinek szervezetében metamfetamint mutattak ki az orvosi vizsgálatok. Szintén a nyáron hatalmas visszhangot váltott ki a Velencei Filmfesztivál legjobb rendezői díját is magáénak tudó Csang Jüen őrizetbe vétele, aki egy spontán drogteszt megtagadásával hívta fel magára a hatóságok figyelmét, ráadásul nem is első alkalommal fogták el hasonló vádak miatt.

A sokasodó esetek a hatóságok fokozott drogellenes kampányának is betudhatóak, melyet az elmúlt két évtized legszigorúbbjaként emleget a hivatalos kínai média. Az év első öt hónapjában az ország bíróságai csaknem 40 ezer főt ítéltek el szerhasználattal kapcsolatos vétségek miatt, ez 25 százalékkal több, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Miközben három évtizede a probléma még alig létezett az országban, a hivatalosan regisztrált drogfüggők száma az 1990-es 70 ezerről 2011-ben 1,8 millióra nőtt, mely éves szinten 16 százalékos emelkedés. A nem hivatalos becslések szerint ennél jóval több, 12-15 millió függő is lehet ma az országban. A szert használók a nemzeti drogszabályozási bizottság adatai szerint csaknem 90 százalékban 35 év alatti fiatalok, s a tehetős városi fiatal használók mellett egyre nő a migráns munkások által vidéken hagyott fiatalok droghasználata is.