Adócsalásért négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte hétfőn a bukaresti törvényszék az úgynevezett lottóperben George Copos üzletembert, aki 2004 és 2006 között kis- és középvállalkozásokért felelős államminiszter (miniszterelnök-helyettes) volt a Tariceanu-kormányban.

A vád szerint George Copos kibújt adókötelezettségei teljesítése elől, és több mint egymillió eurónyi kárt okozott az államnak, amikor 2004-ben az általa birtokolt Ana Electronic áruházlánc 38 üzlethelyiséget adott el a román állami lottótárságnak. A perben a lottótársaság akkori vezetőit is letöltendő börtönbüntetéssel sújtották. Az elítélteket az adóhatóságnak okozott kár megfizetésére kötelezte a bíróság.

Copos a korrupcióért tízéves börtönbüntetésre ítélt Dan Voiculescu médiamágnás által alapított, ma is kormányon lévő Konzervatív Párt (PC) – akkori nevén Román Humanista Párt (PUR) – színeiben vállalt kormányzati szerepet 2004-ben.

Copos jelenleg is börtönben ül, mert a bukaresti Rapid futballcsapat volt tulajdonosaként márciusban három év és nyolc hónap szabadságvesztésre ítélték adócsalásért. Egyike volt annak a nyolc közismert román futballvezetőnek, akik azért kerültek börtönbe, mert 1999 és 2005 között másfél millió dollárral károsították meg a román államot azáltal, hogy 12 román labdarúgó külföldre szerződtetésekor elhallgatták az üzletek valós értékét.

Copos ellen, akinek a vagyonát néhány éve még 200 millió euróra becsülték, egy harmadik per is folyamatban van: ebben még első fokon sem született ítélet. A román sajtó által Második lottóper néven emlegetett ügyben a tőkepiac manipulálásával vádolja a politikus-üzletembert a korrupcióellenes ügyészség.

A román joggyakorlat szerint a Copos elleni ítéleteket összevonva összbüntetést állapít majd meg a bíróság, amely várhatóan nem lesz kisebb, mint a súlyosabbik – vagyis a mostani négyéves – szabadságvesztés.