Nem tiltható az iszlám fejkendő viselése a cseh iskolákban - A cseh emberi jogi biztos állást foglalt egy menekült lány ügyében

2014.08.27. Jogi Fórum / MTI

Nem tiltható meg a vallási hovatartozást kifejező iszlám fejkendő viselése a csehországi iskolákban - állítja Anna Sabatová, cseh emberi jogi biztos.

Anna Sabatová egy prágai egészségügyi középiskolában megtörtént eset kapcsán még júliusban foglalt állást a kérdésben. Állásfoglalását azonban a téma társadalmi érzékenységére való tekintettel nem hozták nyilvánosságra - írja a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap, amely a birtokába került dokumentumokra hivatkozva szerdai kiadásában részletesen foglalkozik a témával.

"Az emberi jogi biztos arra a következtetésre jutott, hogy az egészségügyi középiskola közvetett módon diszkriminálta a panasztevőt, mert egy semlegesen megfogalmazott iskolarendi szabályzatra hivatkozva megtiltotta neki a muszlim fejkendő viselését, ami az érintett vallási meggyőződésének külső megnyilvánulása" - áll Sabatová indoklásában.

Az iszlám fejkendő viselését a csehországi törvények semmi módon nem szabályozzák, így az iskolákon múlik, hogyan kezelik a problémát - jegyzi meg az újság.

Ivanka Kohoutová, az egészségügyi középiskola igazgatója Sabatová állásfoglalását alaptalannak tartja. A lapnak azt mondta, nem is tudta, hogy a két szomáliai lány muszlim vallású. A muszlim fejkendő problémája szerinte úgy került a képbe, hogy ebben az elit iskolában egyenruhát viselnek a diákok, s annak nem része a fejkendő.

Kifejtette: a Nasra nevű diáklánnyal kapcsolatban a probléma tulajdonképpen azzal kezdődött, hogy a lány nem mutatott fel semmiféle hivatalos iratot arról, hogy menekültként él Csehországban, míg a másik szomáliai lány ezt megtette. Nasra védője viszont azt állítja, hogy a lánynak van menekültigazolványa, de nem tud arról, hogy azt az iskola kérte volna tőle. A muszlim fejlendő viselésének betiltása miatt azonban Nasra elhagyta az iskolát és a menekültek jogait védő szervezethez, valamint az emberi jogi biztoshoz fordult állásfoglalásért.

"Az iskola igazgatója nemcsak hogy nem korlátozhatja a vallási jelképek viselését iskolai rendszabályokkal, de a vallási jelképek engedélyezéséről sem dönthet" - állítja az cseh emberi jogi biztos, aki szerint az iskolaigazgató törvénysértően járt el.

Sabatová közölte: nincs információja arról, hogy az érintett diáklány védője bíróság elé viszi-e az ügyet vagy sem.

A Lidové Noviny szerint nagyon érzékeny témáról van szó, amelyről Csehországban is társadalmi vitát kellene folytatni, ahogy ez már több nyugat-európai országban megtörtént.

  • kapcsolódó anyagok
ALAPJOGOK
EMBERI JOGOK
ESÉLYEGYENLŐSÉG
OMBUDSMAN
CSEHORSZÁG