Megjelent a nemzeti közműszolgáltatási rendszer megszervezéséről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny legutóbbi számában, amely hat lépésben rögzíti a rendszer megvalósításához szükséges feladatokat.

Az Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával megjelent kormányhatározat szerint a kormány kijelöli a nemzeti fejlesztési minisztert és a nemzetgazdasági minisztert, hogy gondoskodjon a Fővárosi Gázművek (Főgáz) Zrt. a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló részvényeinek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. általi megvásárlásához szükséges forrás biztosításáról és a részvény átruházási ügylet zárásáról, ennek a határideje október 10-e.

A nemzeti fejlesztési miniszter és a Miniszterelnökséget vezető miniszter feladata, hogy gondoskodjon az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. mint vevő és az MNV Zrt. mint eladó között az MNV Zrt.-nek a Főgáz Zrt.-ben fennálló részesedése megszerzésére irányuló szerződés megkötéséről. A határozat szerint ennek határideje a részvény átruházási ügylet lezárását követően azonnal.

A nemzeti közműszolgáltatási rendszer megszervezéséről szóló határozat a nemzeti fejlesztési minisztert és a Miniszterelnökséget vezető minisztert kijelöli, hogy készítse elő az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek a Főgáz Zrt.-ben fennálló részesedése MFB Zrt. általi megszerzésére irányuló ügyletet december 31-ig.

A határozat szerint a nemzeti fejlesztési miniszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és az igazságügyi miniszter feladata, hogy gondoskodjanak az előző pontok szerinti ügyletek lebonyolításához szükséges feltételek megteremtéséről, a feladatkörükbe tartozó jogszabály módosítási javaslatok és előterjesztések kormány elé terjesztéséről.

Ugyancsak 2014. december 31.-i határidőt szab a határozat arra, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter a nemzeti fejlesztési miniszter közreműködésével megvizsgálja az állam villamosenergia szolgáltatási piacra egyetemes szolgáltatóként történő belépésének lehetőségeit, és a nemzeti közműszolgáltatási rendszer követelményeinek megfelelő, leghatékonyabb megoldási lehetőséget tartalmazó előterjesztést terjessze a kormány elé.

A határozat utolsó, 6. pontja szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter feladata, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter közreműködésével megvizsgálja az állam távhőszolgáltatási piacra lépésének lehetőségeit, és a nemzeti közműszolgáltatási rendszer követelményeinek megfelelő, leghatékonyabb megoldási lehetőséget tartalmazó előterjesztést a kormány elé terjessze, 2015. január 31-ig.

Kurucz Éva kormányszóvivő és Németh Lászlóné nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár október elsején sajtótájékoztatót tartanak a nemzeti közműszolgáltatási rendszer megszervezéséről.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap egy makói fórum előtt újságírókkal közölte: legkésőbb 2015. márciusában megkezdi munkáját a nemzeti közműszolgáltató holding, amelynek bázisát az állami tulajdonba került Főgáz jelentheti. Az első nemzeti közműszolgáltató holding feladata először az áram-, a gáz- és távhőszolgáltatás lesz. A víz-, a szennyvíz- és a hulladékszolgáltatás később kezdődhet – tette hozzá. A holding szervezésével kapcsolatos feladatokkal Németh Lászlóné miniszterelnökségi államtitkárt bízta meg a miniszterelnök.