Az ombudsman szerint méltánytalan helyzetet eredményezhet, hogy a rehabilitációs ellátottak nem jogosultak gyermekgondozási díjra. Az illetékes minisztérium kezdeményezi a szabályozás módosítását – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Székely László alapjogi biztos egy megváltozott munkaképességű kisgyermekes anya panasza nyomán vizsgálta meg a szabályozást. A törvény szerint nem jár gyermekgondozási díj, ha a jogosult egyéb rendszeres pénzellátást kap, kizárva ezzel az egészségkárosodott embereket a gyedre való jogosultságból – írták.

Az ombudsman megállapította, hogy ez a probléma méltánytalan helyzetet eredményezhet számos rászoruló, egészségkárosodott szülőnél. Székely László jelezte a problémát Zombor Gábornak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkárának. Arra is felhívta a figyelmét, hogy az egyébként biztosított és járulékfizetésre kötelezett kismama csupán a csekély összegű gyesből és a rehabilitációs ellátásból kénytelen ellátni önmagát és gyermekét, holott a gyed éppen a gyermekgondozás miatt kiesett jövedelmet lenne hivatott pótolni – áll a közleményben.

A minisztérium válaszában arról tájékoztatta az alapvető jogok biztosát, hogy a tárca kezdeményezni fogja a szabályozás módosítását – tették hozzá.