Tizenkét dühös ember - Példanélkül - Különleges színházi előadás jogászokkal Szegeden

2014.10.14. Jogi Fórum / MTI

Bíró, ügyész, ügyvéd és joghallgató is színre lép az apja meggyilkolásával vádolt fiú ügyében döntő esküdtek szerepében Reginald Rose Tizenkét dühös ember című darabjában, melyet szerdán mutatnak be Barnák László rendezésében a Szegedi Nemzeti Színházban.

A rendező elmondta, hogy nyár elején kereste meg Tajti Gabriella, a Szegedi Tudományegyetem kulturális irodájának vezetője az ötlettel, hogy többségében jogászok részvételével színpadra állítanák a bírósági drámát. Bár az országosan egyedülálló kezdeményezést komoly kihívásnak tartja, hiszen a hazai nemzeti színházak nem igen tűznek műsorra alapvetően amatőrök által játszott darabot, örömmel vállalta el a feladatot. Mint mondta, Nyugat-Európában, ahol talán erősebb a civil kurázsi, egyáltalán nem szokatlan az ilyen előadás.

"A darab Reginald Rose szövegére támaszkodik, nincsenek benne improvizatív elemek, a szereplők háttere mégis különlegessé teszi a produkció" – hangsúlyozta Barnák László. Hozzátette: azt szeretnék elérni, hogy a nézők a fiú bűnösségéről elhangzó érveket hallva magukat a tizenharmadik esküdt helyébe képzelve elgondolkodjanak arról, milyen döntést kellene hozni.

Fotó: MTI

Az októberi négy előadásra egy hónapja valamennyi jegy elkelt. A rendező szerint a megelőlegezett siker egyaránt szól a szereplőgárdának és a darabnak, hiszen sokak emlékezetében él az 1957-es film.

A tizenkét, többségében jogvégzett szereplő között Fekete Gizi Jászai-díjas színésznő szinte az egyedüli "civil". Reginald Rose valamennyi esküdtet férfiként képzelte el, a szegedi előadásban ezen változtatva két nő is a döntéshozók közé került, Nagy Erzsébet, a Szegedi Ítélőtábla bírája egy brókert, Fekete Gizi pedig egy érzékeny, érdeklődő, idősödő nőt formál meg.

Hegedűs István a táblabíróság büntetőkollégiumának vezetője játssza a történet talán legfontosabb figuráját, a fiú bűnösségében kezdetektől fogva kételkedő építészt. A bíró kivételes lehetőségnek tartja a színpadi szerepet, ami annyiban mindenképpen hasonlít munkájára, hogy az ítélőtáblán is nap mint nap döntést kell hozni a vádlottak ügyében, és ha kétséget kizárólag nem bizonyítható bűnösségük, csak felmentő ítélet születhet.

A produkció kapcsolódik az Országos Bírósági Hivatal nyitott bíróságok programjához. Egy ötödik, zártkörű előadáson szegedi középiskolások láthatják a drámát. Hegedűs István úgy véli, bár más a hazai és az amerikai bírósági rendszer a dráma a jog lényegét jól szemlélteti.

 

Fotó: MTI

A képen: Forrai Miklós, a Szegedi Járási ügyészség ügyésze (b) az 1. esküdt, Németh György Attila egyetemi hallgató (b2) a 2. esküdt, Kosztolányi József egyetemi docens (b3) a 3. esküdt, Nagy Erzsébet a Szegedi Ítélőtábla bírája (b4) a 4. esküdt, Spitzer Jenő egyetemi hallgató (b5) az 5. esküdt, Varga Norbert, a Szegedi Egyetemi Színház vezetője (b6) a 6. esküdt, Ragány Zoltán a Szegedi Nyomozó ügyészség ügyésze (j6) a 7. esküdt, Hegedűs István, a Szegedi ítélőtábla bírája (j5) a 8. esküdt, Fekete Gizi, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze (j4) a 9. esküdt, Magyarossy József ügyvéd (j3) a 10. esküdt, Gyorgyev Bránimír biztosítási tanácsadó (j2) a 11. esküdt és Nyéki Tamás helytörténész (j) a 12. esküdt szerepében Reginald Rose 12 dühös ember című drámájának próbáján a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában 2014. október 13-án. (Fotók: Kelemen Zoltán Gergely / MTI)

A darabot Barnák László rendezésében 2014. október 15-én mutatják be. Az előadás a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Nemzeti Színház közös produkciója.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
KULTÚRA
OBH - ORSZÁGOS BÍRÓSÁGI HIVATAL
NYITOTT BÍRÓSÁGOK