A 2014. október 15-i nyilvántartási adatok szerint 81.097 db bejegyzett, működő civil szervezet van, ezek közül jelenleg 30.333 db közhasznú jogállás minősítéssel rendelkezik.

A feldolgozás gyorsítása érdekében az OBH Elnöke rendkívüli intézkedéseket vezetett be, ezen kívül négy autizmussal élő fiatal is lelkesen besegít a munkába. A nagyon rövid idő alatt beérkezett jelentős mennyiségű beadvány manuális feldolgozása ugyanakkor csak megfeszített munka mellett és csak hosszabb határidővel volt lehetséges.

A munka eredményét mutatja, hogy míg 2014. júniusban 2277 db, júliusban 4245 db, addig augusztusban 8565 db, szeptemberben pedig 12.369 db beszámolót dolgoztak fel a bíróságok; egybevetve a beszámoló-érkezést és az évi több, mint 2300 darab igazolás kiadására irányuló kérelmet meghaladó ügyterhet, mostanra a beérkezett beszámolók 80%-át közzétették.

Továbbra is kérik a civil szervezeteket, hogy beszámolóikat ne a határidő lejárta előtti utolsó napokban küldjék, hiszen a folyamatos feldolgozást és a névjegyzékben történő közzétételt ez rendkívüli módon megnehezíti!