1000 forintos átalányadó ellenében 50 liter etil-alkohol tartalmú párlat főzhető - Módosul a jövedéki adó végrehajtási rendelete

2014.12. 4. Jogi Fórum / MTI

Jövőre az önkormányzatnak fizetendő évi 1000 forintos átalányadó ellenében 50 liter 86 térfogatszázalék etil-alkoholt tartalmazó párlatot lehet otthon főzni - az erről szóló nemzetgazdasági miniszteri rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

A jövedéki adó végrehajtási rendeletét módosító tervezet megengedi az 50 liternél több párlat előállítását is, amennyiben az kisebb térfogatszázalékú.

A rendelet jelenlegi szövege gyümölcsszesz otthoni főzését engedélyezi, szintén 50 liter 86 térfogatszázalékú mennyiségben. A gyümölcsszesz átnevezése etil-alkoholra, más alapanyagból történő párlat előállítását is megengedi.

Ugyanez a hatályos rendelet határozza meg azt, hogy a fuvarozók miképpen igényelhetik vissza a gázolaj jövedéki adóját. Ez most - a tervezetben - kiegészül azzal, hogy a sűrített gázzal üzemelő buszok után hogyan igényelhető vissza a jövedéki adó.
 

  • kapcsolódó anyagok
ADÓZÁS
JOGALKOTÁS