Apróbb módosításokkal, de jogerősen helybenhagyta a nemzetközi kapcsolatokban elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen indult büntetőügyben hozott elsőfokú, felmentő ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla a szerdai tárgyaláson.

Hernádi Zsolt ellen a Mol egyik részvényese – aki korábban a cég vezető jogtanácsosa volt -, terjesztett elő pótmagánvádat azt állítva, hogy az olajtársaság részvényeinek értéke azért csökkent jelentősen, mert a Mol tisztességtelen és törvénytelen módon jutott hozzá a horvát INA olajipari vállalat irányítási jogához.

A Fővárosi Törvényszék idén májusban megszüntette az eljárást Hernádi Zsolt ellen a nemzetközi kapcsolatokban elkövetett hivatali vesztegetés bűntette miatt, a jelentős kárt okozó csalás és a különösen jelentős vagyoni hátrány okozása miatti vád alól pedig felmentette.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság határozatának formáját végzésre helyesbítette, valamint mellőzte a vagyon elleni bűncselekmények alól felmentő ítéleti rendelkezéseket – mondta el a bíró a szerdai tárgyaláson.

Kiemelte, hogy az elsőfokú bíróság betartotta az eljárási szabályokat és lényegében helytálló érvekkel határozott az eljárás megszüntetéséről. A bíró egy Legfelsőbb Bírósági kollégiumi véleményre hivatkozva kifejtette, hogy csak olyan bűncselekménynél van helye pótmagánvádnak, amikor nem áttételesen érvényesül a sértettnél bekövetkezett kár vagy sérelem, hanem közvetlenül. Az elsőfokú bíróság is ezt a bírósági iránymutatást követte – fűzte hozzá a bíró.

Szólt arról is, hogy az önvádra kötelezés tilalma miatt szóba sem kerülhetne a csalás miatti elmarasztalás és ugyanez igaz a hűtlen kezelésre is.

Hernádi Zsolt az ítélethirdetés után újságíróknak elmondta: örül annak, hogy a bíróság is megállapította, nem követte el a vádban foglalt bűncselekményeket.

Az ellene Horvátországban folyó büntetőperre utalva hozzáfűzte: “amiért itt vádoltak Magyarországon, az más országokban továbbra is egy nyitott kérdés, és meg kell ezeket oldani. Az igazság azért a végén győzedelmeskedni fog”.

Arra a kérdésre még nem tudott válaszolni, tesznek-e jogi lépéseket a pótmagánvádlóval szemben. Hernádi Zsolt úgy fogalmazott “el kell felejteni ezt a részt az életemben, és továbbra is arra kell koncentrálni, hogy a cég előre menjen”.

Az elnök-vezérigazgató szerint nem lehet megmondani, hogy egy év múlva is magyar kézben lesz-e az INA. Erről folynak a tárgyalások, a két félen múlik – mondta.

Hozzátette: ha meg tudnak egyezni, akkor a Mol benne marad az INA-ban és a horvát kormánnyal együtt irányítja, ha nem, akkor a Mol továbbra is az értékesítés mellett lesz.