Szóban is lehet tájékoztatni a fogyasztókat a nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében arról, hogy tartalmaznak-e allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat és termékeket – tartalmazza a Magyar Közlöny szerdai számában az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról megjelent földművelésügyi miniszteri rendelet.

A tájékoztatási kötelezettség a végső fogyasztóknak szánt élelmiszerekre vonatkozik, ideértve a vendéglátás és közétkeztetés keretében forgalomba hozott élelmiszereket is. A rendelet nem vonatkozik az élelmiszer automatákban és az automatizált értékesítő helyeken eladásra kínált, nem előrecsomagolt élelmiszerekre.

A jogszabály szerint a vásárlást megelőzően tájékoztatni kell a végső fogyasztót az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek késztermékben való jelenlétéről. A tájékoztatást jól látható módon, fizikai vagy elektronikus hordozón az adott nem előrecsomagolt élelmiszer eladási helyén kell feltüntetni.

Szóban is megadható a tájékoztatás az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokról és termékekről, amennyiben folyamatosan jelen van a tájékoztatásért felelős személy, a fogyasztó – kérésére – a tájékoztatást haladéktalanul megkapja az élelmiszer átadásának helyén a vásárlást megelőzően, és a szóbeli tájékoztatás a létesítményben elérhető írásos dokumentumon alapul. Szóbeli tájékoztatás esetén az élelmiszer eladási helyén jól látható módon fel kell tüntetni, hogy kérhető az információ.

A rendelet szerint 2015. április 1-től ezen kívül a nem előrecsomagolt élelmiszer nevét és egyéb, uniós rendeletekben előírt kiegészítő információkat is jól látható módon fel kell tüntetni az eladás helyén.

Az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokról szóló tájékoztatás nem kötelező, amennyiben az élelmiszer megnevezése egyértelműen utal az érintett allergiát vagy intoleranciát okozó anyag vagy termék nevére, vagy az élelmiszer-vállalkozó a fogyasztóval történt előzetes egyeztetés alapján személyre szabottan biztosít olyan élelmiszert a fogyasztó számára, amely nem tartalmaz ilyen anyagokat.

Arról is rendelkezik a jogszabály, hogy – egyebek között a mezőgazdasági termények és a nem előrecsomagolt élelmiszerek kivételével – élelmiszer kizárólag tételazonosító jelöléssel ellátva hozható forgalomba.

December 13-tól szigorodtak az élelmiszerek jelölésének törvényi előírásai, ekkor lépett hatályba az átmeneti időszakot követően a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló, közvetlenül alkalmazandó uniós rendelet.

A rendelet szerint a kötelezően előírt információkat – mint a megnevezés, összetevők, nettó mennyiség, szavatossági idő – jól látható helyen, egyértelműen, az előrecsomagolt élelmiszerek esetén közvetlenül a csomagoláson vagy az arra rögzített címkén kell feltüntetni, a betűméret magassága pedig nem lehet kisebb 1,2 milliméternél.

A nem előrecsomagolt élelmiszerek esetében az uniós jogszabály nem határoz meg szabályt az allergén információk tájékoztatási módjára, a tagállamok nemzeti rendelkezésben írhatják elő, hogy milyen eszközök segítségével és milyen formában kell közölni azokat.