Kötelező óvodába járáshoz köti a kormány a családi pótlék folyósítását 2016. január 1-jétől.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára ezt csütörtökön közölte a kormany.hu-val, a tárca pedig közleményben tájékoztatott.

Novák Katalin kiemelte: 20 nap igazolatlan hiányzás esetén a családi pótlék folyósítását szüneteltetik. Az intézkedés által vélhetően az óvodákban is csökken majd az igazolatlan hiányzások száma.

Az államtitkár emlékeztetett: a kormány 2010-ben vezette be a tanköteles gyerekek esetében az iskolába járáshoz kötött családi pótlékot. E szerint ha az igazolatlan iskolai hiányzások száma meghaladja az 50 órát, felfüggesztik a családi pótlék folyósítását. Az intézkedés sikeres, hiszen bevezetése óta mintegy felére csökkent az igazolatlan iskolai hiányzások száma – közölte.

Azt is felidézte, hogy a kormány még a legutóbbi ülésén fogadta el azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében 2015 szeptemberétől hároméves kortól kötelező lesz az óvodába járás. Azt szeretnék elérni, hogy minden gyermek megfelelő nevelést kaphasson már az óvodáskorban is – tette hozzá az államtitkár.